IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:00 | 19 януари 2021
Обновен: 10:51 | 23 март 2024

На 4-ти бие звънецът и… По три седмици на училище за големите до април

Идеята е в този период от 10 непълни седмици випуските да бъдат разделени и да се редуват на две смени

По материала работи: Ставри Таргов
На 4-ти бие звънецът и… По три седмици на училище за големите до април

От началото на втория срок (4 февруари), до пролетната ваканция (от 3-8 до 11 април) всички ученици от 5-и до 12-и клас ще преминат през присъствено обучение за 2 или 3 седмици. През останалото време ще учат отново от вкъщи.

Това е последният работен вариант, който е обсъден на вчерашната среща между МОН, МЗ, работодателските и синдикалните организации, съобщи за “Труд” Диян Стаматов, директор на столичното 119 училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Идеята е в този период от 10 непълни седмици випуските да бъдат разделени и да се редуват на две смени, като всички безпроблемно да са имали нормални часове.

Окончателно решение за схемата, по която големите ученици ще се въртят, обаче предстои да се вземе следващата седмица и ще зависи от заболеваемостта. Ако тя е под 120 души на 100 000, ще се действа с ротация между класовете, обясниха след срещата зам. просветният министър Таня Михайлова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Има консенсус, че приоритетно в училище трябва да се върнат 7, 8 и 12 клас, допълни Михайлова.

“Всички се обединяваме около това, че учениците трябва да бъдат в класната стая, но при необходимите условия. Това означава да следим заболяемостта.

Каквото и да си говорим днес, трябва да се съобразим с цифрите. Решенията, които ще вземем окончателно, ще бъдат въз основа на точни данни”, заяви тя.

На практика един вероятен график за ходене на училище, там където има прогимназиален и гимназиален етап, би изглеждал по следния начин: “След 4 февруари първите три седмици вероятно ще бъдат на училище 12 клас в едната смяна и 8. клас в другата.

След това следващите три на тяхно място идват 11 клас в едната смята и 7. клас в другата, след още три седмици ще е ред на 10 и 6 клас в различните смени и след това на останалите 5 и 9”, даде пример Стаматов.

В същото време в по-малките училища учениците ще се върнат, разделени на две смени, още първата седмица на втория срок. Това се отнася също за професионалните, и езиковите гимназии, където няма по-малко класове. Школата ще могат да правят и свои гъвкави графици според нуждите си, така че повече ученици, но не над половината, да бъдат в клас.

Ваксинирането на учителите срещу COVID-19 няма да започне едновременно, а там, където е приключила първата фаза. Междувременно училищата трябва да съставят и поддържат максимално актуален списък на желаещите, който да е обновен буквално ден преди пристигането на ваксините.

“Ваксинацията ще започне там, където е приключила първа фаза, но ще бъде в рамките на определени дни. Очакваме до края на февруари да започне”, обясни зам.-министър Таня Михайлова. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че синдикатите имат желание да съдействат и очаква още тази седмица в някои райони да стартира и имунизирането на педагозите.

“Говорихме с колеги от Бургас и Пловдив. Тя може да стартира там”, посочи доц. Кунчев и допълни, че това се отнася и за социалните домове.

Един от факторите, който може да повлияе на решението за връщането на учениците, е и новият щам. Според доц. Кунчев няма начин той да не в дошъл вече у нас, но въпросът бил какъв процент заема от всички изследвани положителни.

Към днешна дата процентът учители, пожелали ваксина, върви нагоре и надвишава 21%.

Готови са и списъците за масовото тестване в системата, което започва от 25 януари. Според работодателите желаещите в тях са всички, които не са преминали коронавирус.

Затворените към момента бизнеси ще бъдат отваряни поетапно, като се обсъжда вариант на всеки две седмици да се разрешава работата на нов бизнес, заяви вицепремиерът и социален министър Деница Сачева. Тя обяви, че се обмисля да се започне със заведенията в зимните курорти, а тези в големите градове да могат да приемат клиенти в средата на февруари.

През тази седмица трябва да е готов планът на кабинета за разхлабване на мерките. Последни ще отворят врати моловете, стана ясно от думите на Сачева. Тя заяви, че се търси баланс между здравето на хората и интересите на бизнеса и подчерта, че “не се обсъжда затваряне до изборите”. Сачева заяви, че кризата ще трансформира част от бизнесите, но ресторантьорството и хотелиерството “винаги са във фокуса на нашето внимание”.

Ще се обсъди вариант заведенията, които не са към хотели, да работят между 6 и 22 часа при 50 на сто капацитет, обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Сред идеите е заведенията да работят само с предварителни резервации, но тъй като не всички ресторанти и кафенета могат да организират такъв режим, вероятно тя ще отпадне, стана ясно от думите на Николова.

При новото отваряне на заведенията ще останат в сила всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция.

През тази зима най-търсени са къщите за гости и самостоятелните места за настаняване, а резервациите са около 35-40 на сто от капацитета, стана ясно още от думите на Николова. Разчита се на резервации в последния момент и на уикенд пакети.

В Пампорово и Чепеларе има предимно българи, гърци и македонци. Николова подчерта, че вече е започнала подготовката за летния сезон. Ще бъде открит модерен туристически информационен център в НДК в столицата, обяви министърът на туризма.

Ресторантьорският бизнec в Бългapия пpeдyпpeждaвa влacтитe, чe e възмoжнo дa ce cтигнe дo мacoвo пpoтecтнo oтвapянe нa зaвeдeниятa в cтpaнaтa пo пpимepa нa Итaлия, зaщoтo тъpпeниeтo им ce e изчepпaлo. Toвa заяви пpeдceдaтeля нa Cдpyжeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългapия Eмил Koлapoв.

Според представителите на ресторанти и кафенета, те са станали изкупителна жертва на пандемията и в момента не работят само заведенията за хранене, нощните барове, фитнесите и моловете.

Представителите на сектора не са получили обещаната от държавата помощ, твърди Коларов. Служителите в заведения са получили по 24 лв. на ден за ноември, а за декември към момента не им е изплатен и един лев, обясниха от сектора. Фирмите не са получили и обещаните компенсации като процент от оборота.

Институциите трябва да кажат кога и при какви условия ще бъдат отворени затворените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

30 на сто от хотелите и ресторантите въобще не възнамеряват да отворят. Това означава хиляди хора на трудовата борса, липса на препитание за цели семейства и региони, заявяват от БХРА, цитирани от "Труд".

Коментари

анонимен ( преди 3 години )
Значи за 10(десет) непълни учебни седмици от 04 февруари до пролетната ваканция предлагат редуване на 8(осем) класа от 5-ти до 12-ти клас вкл. по 2(два) на смяна - става 4(четири) екипа по 3(три) седмици присъствено обучение - общо 12 (дванадесет) седмици. ДВЕ седмици ми избягаха...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна