IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
България
17:00 | 7 февруари 2021
Обновен: 12:46 | 13 юни 2024

Съдът отказа да впише жена за баща на детето й

Сънародничката ни живее в Чикаго, където еднополовите бракове са разрешени

По материала работи: Слав Велев
Съдът отказа да впише жена за баща на детето й

Снимката е илюстративна

 

Българка, която от години живее в Съединените щати получи отказ да бъде записана като баща на детето си, родено в Чикаго. Жената има сключен брак в Америка, където нейната партньорка е биологичната майка на роденото дете.  32-годишната българка от 14 години живее в Чикаго.  В Илинойс тя сключва брак с американка, тъй като в този щат еднополовите бракове са разрешени. През април 2019 година американката ражда момиченце, на което е издаден акт за раждане в Чикаго. В този акт като майка на детето е вписана американката, а българката като баща. В родния си град Панагюрище обаче тя получава отказ, предаде "Нова".

„Мотивите и основанията за отказа за издаване на акт за раждане на детето са базирани на Коституцията на Република България, чл.46, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Видно от акта за раждане, който е издаден в САЩ, е , че там детето е с родители, които са от един и същи пол, но това категорично противоречи на законодателството в  страната ни и няма как, няма правно основание такъв акт за раждане да бъде издаден с тези данни, които съответстват на акта за раждане, издаден в САЩ”, заяви кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Заради отказа жената завежда дело срещу община Панагюрище в Административния съд в Пазарджик. Съдът обаче отхвърля претенциите й и заявява, че  служителките от администрацията в Панагюрище са изпълнили българското законодателство.

„Претендира да бъде записана като баща и тя е записана като баща в акта за раждане, издаден в САЩ. Пак казвам - нашето законодателство и Конституцията не позволяват това да се случи. Ние нямаме против нищо тези, които се опитват да бъдат различни, но нека в опита си да бъдат различни да не си навират и да ни карат да променяме. Ето, виждате,  това сега е едно пряко вмешателство в работата на администрацията и едва ли не ние трябва да доказваме в съда спазваме ли законите или не”, твърди градоначалникът.

Всъщност жената е от тези, с които Панагюрище се гордее години наред. Още като ученичка тя постига невероятни успехи в областта на точните науки. За това и местната власт й помага в следването й в Америка с 4 хиляди евро. Според кмета е разочароващо сега да съди институцията, която й е подала ръка.

„С така наречената „Дриновска стипендия” за подпомагане на деца, учещи в чужбина я подпомогнахме. Тя две години беше носител на тази стипендия”, посочва Белишки.

Интересен факт е, че на делото срещу община Панагюрище в административния съд в Пазарджик като пълномощник се явява нейната майка, с която се свързахме по телефона, но отказа да говори.  В Панагюрище хората са раздвоени в мненията си. Преди 5-години с подобен казус отново се сблъска Административният съд в Пазарджик. Тогава българка, сключила брак с жена в Дания, поиска да бъде издаден български акт за раждане на детето й, в който партньорката й да бъде вписана като негов баща. И администрацията в Пазарджик, и българският съд, категорично отказаха.

„Аз не мога да разбера какво ги интересува тях аз с кой съжителствам- с мъж или с жена, след като аз съм биологична майка на детето. Това е дискриминация към еднополови връзки, бракове, и за съжаление така децата страдат като него, като сина ми. Последствията от цялата тази история е детето като датски гражданин в собствената си страна е регистрирано в полицията като гост в собственото ми жилище, фактически синът ми е гост на мене в България”, заяви преди време Венета Петрова, която също получи отказ от съда.

А жената от Панагюрище може да обжалва отказа пред Върховния административен съд.  Всъщност, ако върховните магистрати разпоредят да бъде издаден акт за раждане на роденото в Чикаго момиченце, на практика ще признаят еднополовия брак.

Коментари

Новини Варна