IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:00 | 22 февруари 2021
Обновен: 22:31 | 23 април 2024

Борисов: Колкото желаещи има – да бъдат ваксинирани (ВИДЕО)

25 740 дози от "Пфайзер" пристигнали днес, очакваме на 25-и февруари 12 000 на "Модерна"

По материала работи: Слав Велев
Борисов: Колкото желаещи има – да бъдат ваксинирани (ВИДЕО)

Снимка: МС

Здравните власти отчитат спад на смъртността от COVID-19

"Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям. Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират". Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри, съобщиха от "Дондуков" 1.

Министър Ангелов посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират. Така полицейските коли ще са на разположение на личните лекари и РЗИ-та.

„Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. По думите му масовата имунизацията в следващите дни ще даде възможност да се изпълни ангажимента към ресторантьорите и всички останали. "Тези десет дни всички, което пристига трябва да се ваксинира. Мисля, че може да минем по 15-20 хиляди на ден".

Премиерът Борисов изрази благодарност към всички лекари и медицински екипи и добави, че масовото ваксиниране няма да позволи на COVID-вълната да се вдига повече. "Категорично опровергахме антиваксарите, че хората не желаят да се имунизират", коментира Борисов.

Министър-председателят посъветва да не се говори за марки ваксини и напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. „Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси.  Която и ваксина да се сложи, е добра“, отбеляза той и обясни, че реално са платени 18 милиона ваксини, така че ще има за всички.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес. „Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация“, заяви Брънзалов.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов докладваха за процеса на ваксинация в ръководените от тях лечебни заведения, като изтъкнаха, че има огромен интерес. Проф. Мутафчийски докладва още, че е отчетен спад на смъртността от COVID-19. Налице е и ръст на новохоспитализираните, като за седмица е 11,3%, което обаче не надхвърля капацитета на болниците. Здравните власти отчитат и ръст на седмичната заболеваемост с 11,6%. Балтов отчете, че с първа доза "АстраЗенека" през уикенда са имунизирани 1950 пациенти. Шефът на "Пирогов" обясни, че до 13 часа ще бъдат правени имунизациите по списък от фазите, след което ще се отворят "зелените коридори", които ще работят докато има желаещи.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Пфайзер“. „Очакваме на 25-и февруари 12 000 дози от ваксината на „Модерна“, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, добави Кирилов. Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции под 2 на 1000, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

 

Коментари

Новини Варна