IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
10:50 | 22 февруари 2021
Обновен: 00:42 | 24 април 2024

Повече от половината джипита във Варна са ваксинирани срещу COVID

Mасовата ваксинация в региона ще е с препарата на "АстраЗенека"

По материала работи: Слав Велев
Повече от половината джипита във Варна са ваксинирани срещу COVID

Над половината семейни лекари във Варна са вече ваксинирани. Другите вероятно са преболедували коронавируса и затова не са се ваксинирали. Това обяви пред Дарик д-р Светлин Митев, председател на Сдружението на семейните лекари във Варна. Той разкри, че в региона има и починали негови колеги, заразени с Covid-19.

Започващата масова ваксинация поражда много въпроси сред семейните лекари, на които основно ще се разчита. От национална организация на семейните лекари вече отправиха питания към здравните власти за уточняване състоянията и заболяванията, при които решението за поставяне на ваксина изисква задължителна консултация със специалист в областта на заболяването.    

По информация от Регионалната здравна инспекция, масовата ваксинация в региона ще е с "АстраЗенека". Тяхната ваксина се съхранява на температура от 2 до 8 градуса и джипитата ще могат спокойно да я транспортират в хладилни чанти, както останалите ваксини. 

Няма нужда от създаване на зелен коридор за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19. Това смята д-р Митев, който има 32 години лекарски стаж. 

Самата имунизация няма да пречи много на останалата работа на джипитата. Няма да е проблем и евентуалното изчакване пред кабинета на личния лекар след ваксиниране, за нежелани бързи реакции.

„Практически ние слагаме ваксини и е присъщо ние да го правим. Пречи администрирането, за което са взети сериозни мерки. Очаква се нашите софтуери да бъдат „вързани” с националната система и бързо да се разпечатват документи като този за информирано съгласие, както и въвеждането на номера на ваксината и лицето в системата”, отбеляза д-р Светлин Митев. 

Около 290 са семейните лекари във Варна. От тях 200 са в морската столица.

 

Коментари

Новини Варна