IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:40 | 26 март 2021
Обновен: 18:55 | 19 април 2024

Да се качиш на такси в София – 2,40 лв. Във Варна засега возят на старите цени

В редица градове фирмите вдигнаха таксата

По материала работи: Слав Велев
Да се качиш на такси в София – 2,40 лв. Във Варна засега возят на старите цени

Kачването в такси вече ни струва двойно. В редица градове таксиметровите компании повишиха първоначалната такса, а в други това ще се случи от 1 май, показа проверка на кореспондентите на “Труд”.

Причината е, че с промени в Наредба 34 за извършване на таксиметров превоз се разреши размерът на първоначалната такса да бъде от два до три пъти минималната тарифа за километър пробег. В София две компании вече искат първоначална такса от 1,95 и 2,40 лв., а една от най-големите фирми предупреждава клиентите, че увеличение ще има от 29 март - от 0,70 на 1,54 лв. през деня и на 1,76 лв. през нощта.

В Сливен първоначалната такса от 0,79 лева вече е увеличена на 1,50 лева за всички фирми, като тарифата за километър остава 0,79 лева.

Предстои увеличение на цените във Велико Търново, но то ще е символично, коментираха пред “Труд” превозвачи от старата столица. Според тях поскъпването на началната тарифа ще е средно до 2 лева при 1 - 1,30 лева в момента. В Благоевград заявиха, че увеличение ще има от 1 май, когато началната такса ще стане 1,50 лв.

Същото предвиждат и в Шумен. “Длъжни сме да влезем в рамката на закона. Не сме го искали. Не зависят от нас тези неща, но сме длъжни да го направим”, коментира Иво Кулев, зам.-председател на УС на Националния съюз на превозвачите.

Пловдивски таксиджии искат увеличение от 17 ст. на км и дневната тарифа да стане 0,82 лв., а нощната - 0,92 лв. Ако цените за километър пробег бъдат вдигнати, първоначалната такса, която сега в Пловдив е 1 лв., може да стане минимум 1,64 лв.

Такситата във Варна и Бургас засега возят без промяна в цените. От май ще има глоби от 1000 лв. и ще ги плащат шофьорите, предупреди председателят на независимия транспортен синдикат “Авто 94” Димчо Иванов. Според него, за да се узаконят новите тарифи, над 1000 таксита във Варна трябва да минат през метрология, което не може да се случи за месец. Бавенето може да доведе дотам, че в началото на сезона градът да остане почти без таксита, предупреди Иванов.

 

Коментари

Новини Варна