IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
12:15 | 31 март 2021
Обновен: 08:18 | 25 април 2024

КЗП изхвърли PR-a си, клепал я пред Министерския съвет

Габриела Руменова твърди, че я уволнили, защото открила нередности в деловодството

По материала работи: Слав Велев
КЗП изхвърли PR-a си, клепал я пред Министерския съвет

Габриела Руменова

Комисията за защита на потребителите (КЗП) съкрати скоропостижно свой служител, сигнализирал Главния инспекторат на Министерския съвет за административни пропуски и злоупотреби с власт във ведомството – запазване на номера за документи, забавени преписки по жалби от граждани, нарушения на трудовото законодателство и „назначения“ без конкурс, а по граждански договор на лица, които се намират в конфликт на интереси. За това съобщи самият потърпевш и бивш PR на комисията Габриела Руменова.   

"Вместо да бъдат взети ефективни мерки за преустановяване на порочните практики, две седмици след подаването на сигнала председателят на КЗП Димитър Маргаритов е издава заповед за прекратяване на служебното правоотношение на експерта (уж поради „съкращаване на длъжността“)", разказва самата тя.

Габриела Руменова е с над 15-годишна професионална работа като експерт по комуникации в държавната администрация.   

Ето какво пише самата Руменова по кзауса:

"За близо година Руменова е била временно преместена с тристранно. Споразумение в друга администрация, където също като PR е работила и по проекти с участието на КЗП, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, ИА „Инспекция по труда“, Агенция „Митници“ и др., като след това по закон е трябвало „да заеме незабавно предишната си длъжност“.  

Тогава изведнъж се оказва, че КЗП вече няма необходимост от служител за публична комуникация, но пък остро се нуждае от още един деловодител – шести на брой. Промяна в Устройствения правилник на КЗП обаче няма, а и при изтекъл преди година мандат на настоящия състав на Комисията никакви вътрешни реорганизации не могат да бъдат допустими и оправдани.

Въпреки липсата на каквито и да било обективни причини и вероятно при нарушение на трудовото законодателство, Габриела Руменова, която притежава образователна и научна степен „Доктор“, е изпратена да работи в деловодството, където не се изисква определен образователен ценз и непременно статут на държавен служител. Никой в Комисията не обърнал внимание и на направеното от нея аргументирано предложение, без промяна във възнаграждението, да съвместява работата по „връзките с обществеността“ и деловодни дейности.  

Като „деловодител“ Габриела Руменова получава достъп до деловодната система и установява редица нередности. От разговорите по телефона с позвънили за справка граждани става ясно, че отговорите са значително забавени, като в много от случаите законовият срок отдавна е изтекъл, а жалбата все още не е разпределена за работа. Омбудсманът на РБългария и прокуратурата също изпращат множество писма до Комисията за липса на отговори.  

Оказва се, че в КЗП системно се правят „предварителни резервации“ на номера за документи (заповеди на председателя, докладни записки). Това е другата нередност, която прави впечатление на Руменова, след като е помолена от свои колеги да запази номер за заповед на председателя на КЗП.

Щом отнася тези проблеми официално до ръководството и директори в Комиисята, вместо да се вземат незабавни и адекватни мерки, тя е подложена на преследване и тормоз, а две седмици след като сигнализира за всичко това Главния инспекторат на Министерския съвет, е съкратена".   

„Абсурдно е в XXI век институция като Комисията за защита на потребителите да счита, че не се нуждае от свой служител, който да осигурява с професионално планиране, организиране и реализация публичността на нейната дейност. Това означава, че тя не изпълнява задължението си към обществото за прозрачност на работата си и подценява огромния потенциал на комуникационните мерки за повишаване потребителската култура и увереност на гражданите при отстояването на техните права и интереси, както и за по-голямото ангажиране на бизнеса с изпълнението на неговите законови задължения с цел намаляване на нарушенията и нелоялните практики и установяването на по-спокоен и по-предвидим пазар на стои и услуги“, категорична е Габриела Руменова. „Освен това, необходимо е да се спре утвърждаването на статуквото на протекция на „удобните хора“ и отстраняването на доказани експерти само защото не са податливи на порочни практики. То нанася вреди на репутацията на държавната администрация и препятства нейното ефективно функциониране“, добавя тя. 

За случая са сезирани Агенция за държавна финансова инспекция и ИА „Главна инспекция по труда“.

Коментари

Новини Варна