IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:10 | 19 април 2021
Обновен: 12:26 | 23 април 2024

Започнаха консултациите при президента за ново правителство (ВИДЕО)

ГЕРБ/СДС са готови да управляват и да са опозиция. Готови са и на предсрочни избори

По материала работи: Слав Велев
Започнаха консултациите при президента за ново правителство (ВИДЕО)

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерите и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото правителство”. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултацията с ГЕРБ-СДС за съставянето на нов кабинет.

„Затова са необходими оперативни и отговорни действия за съставяне на кабинет. От Народното събрание зависи това да бъде извършено отговорно и да се гарантира устойчивост на следващото правителство”, каза още той.

„Явяваме се тук с ясната отговорност, че държавата ни стои пред редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства. Готови сме да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето със здравната криза, а и с всички предизвикателства, които следват за България”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

ГЕРБ/СДС са готови да управляват и да са опозиция. Готови са и на предсрочни избори. Това стана ясно от изказването на Десислава Атансова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Консултациите продължават в отсъствието на медии.

От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на "Има такъв народ".

От 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на "БСП за България".

От 13.30 часа президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи".

Консултацията с представители на парламентарната група на "Демократична България" ще се състои от 14.45 часа.

Срещата с парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" ще започне от 16.00 часа.

Още в първия ден на 45-ото Народното събрание Румен Радев посочи, че новият кабинет не трябва да бъде само математическа сметка, защото  безпринципна коалиция ще  задълбочи кризата.

Следващата стъпка по закон е връчването на мандат за съставяне на правителство. Първият опит е за ГЕРБ, вторият за партията на Слави Трифонов, а ако се стигне до трети, той се връчва по преценка на президента. В случай, че никоя партия не успее да сформира кабинет, парламентът се разпуска. 

Очаквайте подробности!

 

Коментари

Новини Варна