IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
България
12:30 | 5 май 2021
Обновен: 13:44 | 9 април 2024

Кабинетът в оставка и днес развърза държавната кесия

Правителството отпусна милиони за детски градини, училища и пътища

По материала работи: Слав Велев
Кабинетът в оставка и днес развърза държавната кесия

Снимка: МС

Правителството отпусна 1 276 986 лв. за изграждане на три нови детски градини и за реконструкция на две гимназии в страната. Средствата са за дейности по линия на тригодишната Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища. 

От отпусната от Министерския съвет сума 277 688 лв. са за изграждане на детска градина в кв. „Горно Езерово“ в Бургас. 559 908 лв. ще бъдат вложени в продължаване на реконструкцията и надстройката на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. 

За нова детска градина в село Долно Дряново, община Гърмен, се отпускат 350 868 лв. С финансовата подкрепа ще стартират дейностите по изграждане, към които е включено обзавеждане и оборудване на сградата и облагородяване на дворното пространство.

56 165 лв. се осигуряват за плащания на част от строителните дейности по изграждането на детска градина в село Горно Краище, община Белица. А с 32 357 лв. ще се извърши подобряване на материалната среда в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев.  

По тригодишната програма на Министерството на образованието и науката са одобрени общо 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини, и за надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. „А в рамките на три години ще бъдат отпуснати общо 210 милиона лева“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на редовното правителствено заседание. Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим на обучение.

2,4 млн. лева по бюджета на Столична община отпусна днес правителството на своето редовно заседание. Средствата са предназначени за основен и текущ ремонт на две пътни отсечки, водещи до два от най-големите и красиви манастири около София. От тази сума 1,8 млн. лева се отпускат за пътя до Клисурски манастир „Света Петка“, а 600 000 лева са за пътя до Дивотинския манастир „Света Троица“. 

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че правителството правилно е управлявало пандемията, благодарение на което новите случаи на коронавирус у нас намаляват и храмовете у нас са останали отворени. „Ние единствени в света не затворихме църквите и манастирите от миналия Великден досега и Бог ни помага. Без Господ нищо не може да се направи“, заяви премиерът Борисов. 

Игуменът на Дивотинския манастир “Света Троица” Архимандрит Пахомий благодари за отпуснатите  средства. „В този труден момент за целия свят и за българския народ ние видяхме колко много хора имат нужда от връзка с Бога – да отидат да се помолят и да намерят някакво утешение“, заяви той.

Игумения монахиня Филотея от манастира "Св. Петка" в село Клисура отбеляза, че в момента пътят до храма е в лошо състояние и пътуването до него, особено през зимните месеци, е затруднено.  

Отец Георги, ефимерий на Клисурския манастир „Света Петка“ изрази своето задоволство от отпуснатите средства, благодарение на които храмът ще бъде по-достъпен за вярващите. „Нашите два манастира са посещавани от християните от цял свят“, добави той.

Коментари

Новини Варна