IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:10 | 6 май 2021
Обновен: 01:44 | 26 април 2024

ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК (ВИДЕО)

Другите в сговор не изпратиха кандидат, коментира премиерът в оставка

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК (ВИДЕО)

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Това обяви премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата.

Красимир Ципов, който бе издигнат от ГЕРБ за шеф на ЦИК е поискал свикване на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Поясни, че сме станали свидетели опит на всички партии да избягат от отговорност. от ГЕРБ предложили председател на ЦИК защото са се отнасяли отговорно. В ситуацията на криза от пандемията и вече политическа криза, се отивало към предсрочни избори. Именно затова Ципов решил да представи позицията си пред Изпълнителната комисия, че не се страхува да бъде шеф на ЦИК. Поясни, че не се притеснява, че е номиниран и имал повече от 15 години опит и целия е свързан с прилагане на законите и тяхното създаване. Предложил обаче дали да не се обсъди и да се вземе решение неговата кандидатура да бъде оттеглена. По думите не трябва следващите два месеца да бъдат подлагани на атаки.

Димитър Димитров, който е другият член на ЦИК от ГЕРБ поясни, че останалите не трябва да бягат от отговорност.

Борисов на свой ред пък поясни, че ще оттеглят кандидатурата на Ципов. Заяви, че ако стане проблем заради новия ИК, виновен ще именно председателят на ЦИК. Напомни, че те жалят именно този ИК пред КС. "Защо намериха сговор за ИК, а за ЦИК не. Ето го капана. Всеки провал..... Аз разбрах, че и машини за секциите в чужбина ще трябва", каза Борисов. Поясни, че на консултациите опонентите само са се споглеждали и не предложили свои кандидати за шеф.

"Кое налага на 11 юли да са изборите?", попита Борисов и попита защо не са по-рано. Напомни, че вече месец и половина е минало след вота. Очаквал след като БСП върнал мандата, да си влезе в роля служебното правителство. Следващ парадокс било разпускането на НС следващата седмица.

Поясни, че следващата седмица било Европейски съвет и вместо да си отиде служебния премиер, ще трябва той да ходи и да поема ангажименти за следващото правителство. Напомни протестите на гражданите пред НС и президентството. Коментира и работата на НС. Спорили сякаш законите, които са гледали, ще има второ четене, а те след седмица си отиват. Борисов помоли опонентите да скрия своята некомпетентност. Хората очаквали решения. Призова Радев да си направи служебен кабинет и ЦИК.

"С мълчалив престъпен сговор. Може  ли партии с претенции, че искат да управляват, а да отиват без предложение за председател на ЦИК", каза той. По думите му не е редно, когато НС си заминава с пълен провал. "Бях пречка. Макар че считам, че съм най-успешния и най-знаещия", каза Борисов. Обвини опонентите си в НС, че ползват времето за предизборна кампания.

Поясни, че внасят искането за оттеглянето на Ципов и чакат отговор. "Те мислят, че този път ще ни уплашат. Няма да ни уплашат", каза още Борисов. Напомни, че са ударили контрабандата.Борисов поясни, че ще оставят заместник на ЦИК. И за пореден път заяви, че това било капан. Очаквал вчера Радев да си обяви служебния кабинет. Напомни, че ГЕРБ имал и конгрес на 11 май. "Само да им мине схемата да ползват НС като трибуна за приказка" каза той.

Димитров пък поясни, че вот може да се назначи най-късно до два месеца след разпускането на НС.

Борисов поясни, че утре Ципов като шеф на ЦИК ще трябва да подпише договор за машини, при условие, че има много неясноти. "Те са против Ципов, но го избират", каза премиерът. "Абе, вие не ги ли познавате тези хора. Това е капана", обърнал се Борисов вчера към своите от ГЕРБ, когато му съобщили, че Ципов е избран за шеф на ЦИК. "Единственият начин да прикрият своята некомпетентност.... закрита комисия се предава по интернет", коментира Борисов вчерашното заседание на комисията по ревизия. Заяви, че не познава бизнесмена, който изнесе информация за него и Петя Аврамова. Поясни, че няма нищо против да носят документи на служебния премиер. "Готвим се с още по-голяма сила да се врежем в тях", каза той относно готовността им за следващите избори.За пореден път заяви, че народът имал инстинкт. Заяви, че ГЕРБ има какво да показват всеки ден, а опонентите - не и вместо това "търчали с едни листя".

Сменили ЦИК, за да имитират работа. Напомни, че никога не са имали мнозинство в ЦИК. Напомни, че за 4 години са направили много за армията - превъоръжаване и вдигане на заплатите, ремонтирали и висшите военни училища. "Купихме най-добрите самолети", каза той по адрес на F-16. От щабът пък спазвали неговите заповеди. Така над 32 000 души вчера били ваксинирани и ако се вървяло с тези темпове, можело по-рано да се справим с пандемията. "Като знам колко пари похарчихме, те отиват в канала. Сега наново. Ако не сме първи , ще сме втори. След два месеца ще сме същата схема", каза той и поясни, че целта е дълго служебно правителство, а се притеснява за бъдещето на България при липсата на работещ парламент.

Иначе консултациите за ЦИК се проведоха преди ден при президента Румен Радев, на които стана ясно,че единствената кандидатура за председател на изборната комисия е Красимир Ципов от ГЕРБ. За секретар бе предложена Севинч Солакова от ДПС, останалите 4 партии - ИТН, БСП, ДБ и ИМВ получават по един заместник.Иначе според новите правила ЦИК се състои от 15 човека, като ГЕРБ - СДС имат 4 души в нея, ИТН и БСП са с по3-ма, ДПС и ДБ с по 2-ма, а ИМВ само с един. По-голяма част от членовете са познати лица - настоящи или бивши членове на ЦИК, видни експерти. Сега предстои изслушването на кандидатите на 7 май, а в началото на следващата седмица Радев ще издаде указа за назначаването на ЦИК, който трябва да бъде обнародван на 11 май. В същия ден той ще издаде и указа за разпускането на НС и насрочването на нови избори, както и указа за назначаването на служебен кабинет. Целта е така датата на предсрочния вот да бъде 11 юли. Самият Радев аргументира решението си, че новата ЦИК трябва да има поне 60 дни да работи, да създаде хронограма,тъй като при по-ранен вот - например 4 юли, сроковете няма да бъдат спазени. Именно затова и разпускането на НС ще е и другата седмица.

Коментари

Новини Варна