IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:00 | 9 май 2021
Обновен: 07:03 | 23 април 2024

Президентът: Отбелязваме две събития, променили съдбата на Европа и света

Радев връчи Почетен знак на държавния глава на български ветерани от Втората световна война (ГАЛЕРИЯ)

По материала работи: Слав Велев
Президентът: Отбелязваме две събития, променили съдбата на Европа и света

Снимки: Фейсбук/Румен Радев

„Днес отбелязваме две събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-важно, защото историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, изковано върху все още димящите погреби на континента. Наш дълг е да помним зверствата на нацизма, както и саможертвата на хората, които достойно изправиха глави в защита на човечеството”. Това заяви президентът Румен Радев по случай 9-и май.

​Той отбелязва, че 76 години след победата над нацизма предизвикателствата пред Европа са различни, но не по-малко сложни.

„В обществата се надига често  недоволство и чувство за неудовлетвореност. Гражданите все повече очакват от институциите да бъдат не недостижими кули, а своевременно да  се ангажират и разрешават реалните проблеми на хората. Обединена Европа следва да утвърждава своето достойно място на световната сцена, като неотстъпно продължи да отстоява зачитането на човешките права и достиженията на демокрацията”, добавя държавният глава.

"Днешните поколения сме в дълг към българските ветерани от Втората световна война и сме признателни, че продължават да носят в себе си искрата на патриотизма, всеотдайността и непоколебимата решителност да отстояват докрай свободата и България. За мен беше чест да удостоя Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента за героизма и жертвоготовността при изпълнението на дълга към Отечеството, за родолюбивата дейност и приноса на съюза към военно-патриотичното възпитание и отстояването на българските воински традиции", заяви Радев по време на нагржадаването на ветераните.

Връченият Почетен знак на държавния глава е израз и на признателността на цялото ни общество към себеотдайността, жертвоготовността и патриотизма на хилядите българи, които загинаха във Втората световна война в защита на Отечеството, мира и човечеството.

"На българските ветерани пожелавам да запазят енергията и несломимия си дух и да бъдат еталон за патриотизъм на младите поколенията", добави Радев.

"Социалните грижи за българските ветерани изискват минимални средства на фона на разходите в държавата, но имат огромно значение за самоуважението ни като нация. Наш дълг е да се грижим за хората, които са нашата жива памет и съвест и това е отговорност на държавата", категоричен бе държавният глава.

Коментари

Новини Варна