IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
13:15 | 30 май 2021
Обновен: 17:04 | 19 април 2024

Кой и как краде самоличността ни в интернет

Експерт със съвети как да се предпазим

По материала работи: Слав Велев
Кой и как краде самоличността ни в интернет

Кражба на самоличността. Това не е прецедент - всеки месец в отдела по киберпрестъпност в ГДБОП получават десетки подобни сигнали. 

„Това в момента е масова практика в интернет пространството. Много хора крадат снимки и ги използват за публикуване в сайтове, за да могат да измамят хората с цел финансова изгода. Показват, че всеки млад човек, който е бил обикновен, има възможност да стане финансово стабилен”, обясни Александър Господинов - ръководител кибер застраховане, предаде Нова ТВ.

По думите му това често се случвало с хора, които са известни в публичното пространство в България. Пример е Гергана Паунова, която има хиляди последователи в социалните мрежи и чийто снимки се оказаха във фалшива платформа за криптовалути.

„Определено не мисля да закривам профилите си. При мен не беше целенасочено да събера тези последователи. Може би хората проявиха интерес от пътуванията, на които ходя. Предполагам, че фактът, че имам доста последователи е допринесъл”, сподели Гергана.

За да се предпазят от подобни измами Господинов съветва хората да бъдат по-обрани в социалните мрежи: „Тези с профили - да използват търсачки, за да проследят дали снимките им са в интернет пространство и дали се използват с цел измама”, добави той.

Още по темата гледайте във видеото. 

Коментари

Новини Варна