IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:50 | 2 юни 2021
Обновен: 22:35 | 27 март 2024

Омагьосан кръг: Мисия (не)възможна ли е издаването на новия ковид сертификат

България е сред първите страни в ЕС, които започват да ги издават

По материала работи: Слав Велев
Омагьосан кръг: Мисия (не)възможна ли е издаването на новия ковид сертификат

България е сред първите страни в Европейския съюз, които започват да издават европейски Ковид-19 сертификати. В същото време се появяват все повече случаи за некоректно попълнени документи, които няма да може да се преиздадат, предаде "Bulgaria ON AIR".

Последният пример е от София. Мисия възможна ли е издаването на коректен сертификат и можем ли да попаднем в омагьосан кръг?

Благой Кацаров и съпругата му са ваксинирани с две дози от ваксината на AstraZeneca при личния си лекар. По-късно отиват да си вземат сертификат за ваксинация. Документът е важен за Благой, тъй като си е намерил работа в Гърция. Но още тогава забелязва нещо нередно. 

"Тя ни дава тези сертификати, те обаче не са правилно попълнени. В сертификата липсва първа ваксина. Попълнено е само две от две, което означава втора ваксина и дата 14 май", каза той.

И пита личния лекар защо сертификатът изглежда по този начин.

"Тя каза: Не мога да вляза, нещо не мога да се справя със системата, не мога да нанеса правилно данните", добави Благой Кацаров.

И докато чакат решение на проблема, тръгват за Гърция, но ги връщат на границата. Седмица по-късно се свързват с институциите.

"Търся телефони, обаждам се и те ми казват, че са дали входящ номер. Те попълват формуляр за поправка на този сертификат, обаждам се на МЗ и ги питам дали имат входящ номер от РЗИ и какво трябва да се направи сега, и те казват, че нищо не могат да направят", сподели той.

И отново ги препращат при личния лекар. От РЗИ София уточняват, че получават много сигнали за грешки в сертификатите. В този случай от мястото, където е поставена ваксината, трябва да изпратят молба за поправка на данни до Информационно обслужване.

Като това това може да е личният лекар или лечебното заведение, в което е имунизационният пункт. И когато ваксината е поставена от РЗИ или структури към МЗ, гражданите подават сигнал в РЗИ. Тогава РЗИ попълва заявка-декларация, която се изпраща в МЗ за изпълнение. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Коментари

Новини Варна