IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:00 | 11 юни 2021
Обновен: 16:34 | 19 април 2024

100 хил. преболедували К-19 българи са в пат – защото са без ковид сертификат

Защо с антитела и бърз тест не можем да получим дигитален документ?

По материала работи: Слав Велев
100 хил. преболедували К-19 българи са в пат – защото са без ковид сертификат

100 хиляди преболедували Ковид-19 българи не могат да получат евросертификат. Причината е, че през последните 6 месеца заболяването им е доказано с бърз антигенен тест, а не с PCR, предаде Bulgaria ON AIR

Преди два месеца Десислава Димитрова се ваксинира с първа доза срещу Ковид-19. Няколко дни след това с бърз антигенен тест разбира, че междувременно се е заразила и пробата е положителна. 

Въпреки че има антитела и поставена една доза от ваксината, сега тя не може да получи дигитален сертификат. Без такъв документ има опасност да останат още 100 хиляди българи. Затова омбудсманът Диана Ковачева сигнализира както българското здравно министерство, така и европейските институции.

"Това е неравно третиране по отношение на преболедувалите и смятам, че е несправедливо. За всички хора, които са преболедували, означава, че трябва да си правят по два PCR-a", заяви Ковачева.

Здравните власти са запознати със случая, но на този етап не могат да вземат отношение. 

"Важи само условието,  което е прието от ЕС, преболедувалите не повече от 180 дни от датата, която ще има сертификатът, се валидизират. Антигенни тестове се обсъжда на ниво ЕК дали да са валидни и да се издава сертификат", обясни зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

И докато Европа мисли какво да прави в тази ситуация, Десислава и преболедувалите като нея остават без шанс за зелен сертификат. 

"Даже не знам кога ще има втора доза", сподели тя.

Докато казусът не се реши, всички в подобна ситуация ще трябва да си правят PCR тест преди да пътуват.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Коментари

AZ ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна