IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:00 | 8 юли 2021
Обновен: 05:50 | 25 април 2024

Пълен абсурд! Стотици в петиция за екзекуция на жената, брала гъби край Белица

Според инициаторите на подписката тя неправомерно навлязла в територията на мечката

По материала работи: Слав Велев
Пълен абсурд! Стотици в петиция за екзекуция на жената, брала гъби край Белица

Народът у нас съвсем изтрещя! След едноседмичната медийна атака с инцидента за пострадалата жена, нападната от мечка край Белица и последвалите петиции в защита на дивото животно се появи и скандалната петиция с искане "ЗА ЕКЗЕКУЦИЯ НА БРАЛАТА ГЪБИ ЖЕНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МЕЧКАТА".

Ето какво пише в нея:

"ГОРИТЕ,  МАЛКОТО ОСТАНАЛИ ТАКИВА, СА ВСЕ ОЩЕ ДОМ НА ВСЕ ПО-МАЛКО ВИДОВЕ И БРОЙ ЖИВОТНИ!!! ХОРАТА НЕПРЕСТАННО НАВЛИЗАТ В ТЕРИТОРИЯТА НА ЖИВОТНИТЕ, КАКТО И В ТАКА НАШУМЕЛИЯ ВЕЧЕ СЛУЧАЙ СЕГА... НОРМАЛНАТА РЕАКЦИЯ НА САМОЗАЩИТА И УПЛАХА НА ЖИВОТНИТЕ НЕ БИВА ДА СЕ СЪДИ СУБЕКТИВНО НА СТРАНАТА НА "ЧОВЕКА", А ОБЕКТИВНО И ТЪЙ КАТО В СЛУЧАЯ ВИНАТА Е НЕ НА МЕЧКАТА, А НА "ЧОВЕКА", ПРЕДЛАГАМ СЛЕД ЕВЕНТУАЛНА ЕКЗЕКУЦИЯ НА МЕЧКАТА ДА БЪДЕ ЕКЗЕКУТИРАНА И ЖЕНАТА, КОЯТО Е "ПОСТРАДАЛА" ОТ ЖИВОТНОТО, ТЪЙ КАТО ТЯ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВОДИ ПОВЕЧЕ НОРМАЛЕН ЖИВОТ, ВЕДНЪЖ СРЕЩНАЛА СЕ С ТОЗИ УЖАС, ТЯ ЩЕ ИМА СЕРИОЗНИ ПСИХИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ И НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОСЕГНЕ НА ЖИВОТА НА ДРУГИ ЖИВОТНИ ИЛИ ХОРА, А СЪЩО И НА СВОЯ... ВЪЗМОЖНО Е ДА Е ПРЕНОСИТЕЛ НА БЯС И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ БОЛЕСТИ... НЕКА ПОМОГНЕМ НА ЖЕНАТА И СЕ ПОДПИШЕМ ЗА ЕКЗЕКУЦИЯТА Ѝ! ТЯ НЯМА МЯСТО В ГОРАТА, КАКТО МЕЧКАТА НЕ ИДВА В ГРАДА И НЕ ВЛИЗА В ДОМА Ѝ, ТАКА И ТЯ НЯМА ПРАВО ДА ГО ПРАВИ!!!"

Подписката може да бъде намерена ТУК.

Най-ужасявеащото в случая е, че към 10:30 на 8 юни 2021 в нея са се подписали 125 човека, дори било то и на майтап.

За инцидента се изказа вече кой ли не, а спорът чии живот е по-важен, дали този на мечката или жената, е абсурден! Още по абсурдното в случая е, че по темата се изказват, правят подписки и протести, хора, които са виждали мечка най-много в зоокъта, а някои само на картинка или по телевизията. В същото време хората от планинските райони живеят заедно с дивите животни, а срещите с тях са често смъртоносни или най-малкото с тежки психически и физически увреждания.

Изпълнителна агенция по горите, Министерство на околната среда и водите. От СДП "Балкани", които работят за защита на мечките от над 20 години и са автор на първия "План за действие за опазване на кафявата мечка в България", заявяват, че в конкретния случай ще подпомогнат Изпълнителна агенция по горите за изпълнение на взетото решение за прогонване и преместване на проблемната мечка.

Подобни инциденти водят до масово избиване на индивиди в момента, в който специалисти и представители на държавата напуснат района, смятат екозащитниците. В същото време парка край Белица привлича мечки от цялата област, особено през размножителния период. 

През последните години климатичните промени и урбанизацията водят до все по-чести срещи на хора с мечки. Въпреки това научните данни сочат, че броят на мечките намалява драстично в България - от 600 през 80-те години те вече са едва 313 през 2018 година.

 

Коментари

Новини Варна