IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:45 | 2 август 2021
Обновен: 20:59 | 22 април 2024

Надомните крадците си взеха почивка

Апашите шетат предимно по автомобили и по плажа

По материала работи: Слав Велев
Надомните крадците си взеха почивка

Значителен спад на набези на крадци през топлите месеци на тази година отчитат полицейските органи. Данни от Министерството на вътрешните работи, предоставени по искане на “Монитор”, показват, че през юни 2021 година кражбите са намалели с една четвърт в сравнение със същия период на миналата година. Тогава общо за цялата страна те са били 2332 на брой, а през този юни са били 1741.

Ръст се забелязва в сравнение с предходния месец на 2021 г., когато те са били с около 300 случая повече. Това е очаквано с настъпването на летните месеци, когато голям поток от хора се насочва към морските курорти заедно с апаши, дебнещи за лесна плячка. Въпреки това обаче тази година тези набези са рекордно ниски на брой и се отчита и по-голяма разкриваемост. Данните показват, че този юни са хванати със 7% повече бандити в сравнение с миналия.

Традиционно сме свикнали през летните месеци да зачестяват по-специално и домовите кражби. Оказва се, че през юни те са били едва 280, в сравнение с 400 през същия месец миналата година. Обикновено апашите се възползват от това, че жилището се оставя без надзор или е лошо защитено. По данни на специалистите най-често те изнасят от домовете лесно преносими и скъпи предмети, като предпочитани са парите.

Златните накити също са желана плячка, която бандитите след това препродават или залагат в заложни къщи. Почти никога не се задигат мобилни телефони от жилището, тъй като те могат много бързо и лесно да бъдат проследени, а и нямат голяма парична стойност, след като се продадат като техника „втора употреба“.

Кражбата на телевизори и компютри е отживелица - те са много тежки и пренасянето им е трудно и обикновено шумно.

Дали набегът ще бъде извършен обаче, не зависи единствено от това дали жилището е обитаемо в момента или не. Повечето обирджии набират предварителна информация - дали е здраво укрепена вратата, дали жителите разполагат с големи финансови средства. Това се случва както чрез пряко следене и наблюдение на жилището, така и чрез информиране от социалните мрежи. От тях става ясно богата ли е конкретната “жертва”, какво е разположението на вещите в дома, но и кога обитателите му са си у дома, и кога - на почивка. Именно заради това специалистите препоръчват ограничаването на постовете от екзотичните почивки.

Макар да се очакваше и известен ръст на джебчийските кражби, особено по морето, след падането на COVID мерките изглежда и тук статистиката върви надолу. През юни 2020 тези дребни набези са били 61, а през този юни са били 46. Специалистите обаче все пак съветват гражданите да бъдат внимателни при големи струпвания на хора и да не оставят личните си вещи без надзор, както и да съхраняват парите си в сейф на хотела.

Драстичен спад в кражбите и обирите и по морето регистрира статистиката. Началото на тази нова тенденция бе поставена с ковид кризата в началото на миналия сезон и продължава и досега.

В най-големия морски курорт Слънчев бряг е необичайно спокойно. Липсват традиционните за сезона обири, грабежи и кражби. Полицейските сводки се изчерпват с кокошкарски кражби от плажа или от забравен отключен автомобил на крайбрежен паркинг.

Обществена тайна е, че в началото на всеки сезон в Слънчев бряг се събираше целият кримиконтингент от всички краища на страната. Още преди да пристигнат първите туристи в комплекса вече чакаха на позиция джебчии, обирджии и проститутки. Това лято обаче ситуацията е драматично различна. Заради липсата на туристи го няма и основното ядро от криминални елементи. Жриците на любовта също изчезнаха от хоризонта.

В предишни години проститутките създаваха доста проблеми и на летовници, и на униформените. Рядко минаваше денонощие без някой чужденец да не се оплаче в районното, че засукана хубавелка, на която платил за плътски ласки, го е оставила без портфейла и кредитните му карти. През това лято обаче подобни инциденти не са регистрирани, а жриците рязко изчезнаха от полицейските сводки. Джебчиите, които в предишни сезони бяха най-големият бич за туристите, също са оредели драстично, защото кражбите от чанти почти липсват.

Престъпленията, които униформените регистрират в морските курорти, са леки и се броят на пръсти. Обикновено става въпрос за отмъкната плажна чанта от пясъка или за други вещи, оставени без надзор от разсеяния им собственик. Грабежите вече са екзотика, а случат ли се - полицията залавя извършителите до часове. Статистиката отбелязва спад както при кражбите, така и при грабежите, а разкриваемостта расте тенденциозно. Огромно намаляване на набезите на бандити се отчитат в Бургас, Добрич и във Варна. В Добрич дори не е регистриран и един грабеж, настъпил през месец юни. До средата на месец юли в Областната дирекция на МВР

Добрич няма нито една регистрирана кражба за това лято от морските курорти на територията на областта. Може и да е имало кражби, но потърпевшите не са сигнализирали в полицията.

Затишието според криминалисти се дължи на няколко фактора. От една страна ограниченията на границите възпрепятства прииждащ поток от туристи. На второ място поройните дъждове през юни отказаха дори местните добруджанци да ходят по плажовете. Тепърва се забелязва и оживление по къмпингите край Шабла, Дуранкулак и Крапец, където са основните набези на крадците през август.

Освен това в началото на лятото бяха пренасочени 500 служители на реда, които да противодействат на престъпността и да залавят бандити. Служителите следят за пътната безопасност, за престъпления от рода на джебчийски кражби, грабежи и всякакви други опити за инкриминирани действия. В най-големия ни морски курорт Слънчев бряг има и допълнителни велопатрули.

Коментари

Новини Варна