IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
17:00 | 2 август 2021
Обновен: 20:37 | 26 април 2024

Жегата подпали България! Гори Балкана, край Перник и Благоевград

Огънят е в опасна близост до газопровода с Гърция

По материала работи: Слав Велев
Жегата подпали България! Гори Балкана, край Перник и Благоевград

Снимка: АРХИВ/ИАГ

Голям пожар гори в Стара Планина, близо до Рожен и Клисура. Това съобщи Стефан Стефанов от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". За гасенето му се очаква се помощ и от армията.

"Отново е възникнал много голям пожар на територията на област Пловдив, в района на Стара планина около Розино и Клисура. Там очакваме съдействие от Министерство на отбраната отново хеликоптер да помогне с пожарогасенето. Не можем да минем в никакъв случай без колегите от горските стопанства, които Слава Богу, в последните години също са оборудвани с високопроходима техника, с гасителни средства", обобщи пред БНР Стефанов.

Общо 360 сигнала за пожари в страната са получени вчера и днес.

Пожар бушува и в гората над Перник. На място е екип на пожарната, който се опитват да потуши огнената стихия.

Основната причина за възникването им остава човешката дейност, разказва Стефанов:

"Високите температури и сухата растителност, доста добре израснала през валежните пролетни месеци, са само предпоставка. Наличието на силен вятър също е предпоставка. Около 90% от възникналите произшествия са свързани с човешка дейност.

Много малка част от тях са вследствие на природни явления, мълнии, технически аварии по далегопроводи и други такива, човешката дейност, изразяваща се в нерегламентирано и неправилно използване на открит огън, паленето на огнища, изгарянето на сухи отпадъци, опожаряването на сухи треви и стърнища".

Хеликоптер AS 532 AL Cougar от състава на Военновъздушните сили (ВВС), с екипаж от 24-а авиационна база Крумово, ще се включи в гасенето на голям горски пожар, който също е пламнал днес. От въздуха ще се извършват дейности по пожарогасене на огъня, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина в района на село Розино, Община Карлово, Област Пловдив, съобщиха от МО.

Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в подкрепа на действията по гасене на пожара.

Сухи треви и храсти горят край благоевградското село Бучино. Огънят е тръгнал около 14:00 часа и е обхванал няколко декара в района. На място има няколко пожарни автомобила, предава БНТ. Хора от селото с тежка техника също помагат в гасенето, правейки просеки.

Заради вятъра огънят често мени посоката. Засега е на около 2-3 км от най-близките къщи в село Бучино. Наблизо има и склад за жито.

Докато пожарникарите са се опитвали да овладеят огъня от страната на магистралата, пожарът е тръгнал към село Бучино. Евакуирани са три къщи в Тасковска махала. Засега огънят около тях е загасен, но остава опасно заради вятъра. В близост, но без пряка опасност е и газопровода за Гърция.

Преди седмица в района на селото бушува друг пожар. Тогава в гасенето се включиха и местни хора и доброволци.

Коментари

Alb11g завет 80г ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна