IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
13:30 | 2 юни 2014
Обновен: 07:21 | 10 май 2024

Служителите от спешната помощ в София се отказаха от протест

Служителите от спешната помощ в София се отказаха от протест

По материала работи: Златина Добрева
Служителите от спешната помощ  в София се отказаха от протест



Въпреки че служителите на столичната спешна помощ съобщиха, че няма да протестират, минути преди да се срещнат със здравния министър д-р Таня Андреева, 50-на от тях се събраха пред сградата на Здравното министерство.
Със свещи в ръка те взеха участие в символично опело, като уточниха, че спешната помощ е починала, на 50-годишна възраст.
Недоволните, работещи в софийския център за спешна медицинска помощ, добавиха, че на среща в министерството ще поискат двойно увеличение на заплатите си.
Първоначално протестът бе иницииран в подкрепа на директора на бързата помощ в столицата д-р Георги Гелев. Служителите изразиха недоволството си от намеренията на министъра да уволни д-р Гелев след поредния смъртен случай със закъсняла линейка. Освен работещите в спешната помощ, предложеният за уволнение директор също ще вземе участие в срещата с министъра.
Помолен за коментар на ситуацията в Спешна помощ и исканията за оставка на здравния министър Таня Андреева, премиерът Пламен Орешарски отговори:
"Аз чух, че доста голяма част от системата се обявява в нейна подкрепа. Критерий за смяна няма да бъде мнението на малка група хора. Критерият ще бъде целите, които предстои да се свършат и дали тези министри могат да го направят, аз вярвам в повечето от тях". Той беше в Калофер за честванията по повод 2 юни.
От своя страна председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов каза, че съюзът напълно подкрепя протеста на лекарите от Спешна помощ. Той допълни, че очаква в кратки срокове минималната заплатата на начинаещ лекар без специалност, започнал работа в Спешна помощ, да стане 1500 лева. Райчинов коментира още, че от петък е сформирана работна група за премахване на текстовете, според които Здравната каса може да не изплаща надлимитната дейност на болниците.
Цветан Райчинов каза, че Лекарският съюз подкрепя исканията на лекарите от Спешна помощ, но не и тези, свързани с кадрови промени:
„Не подкрепяме исканията към момента за оставка, на когото и да е било, това е във връзка и с второто ни решение, като не участваме като организация и в решаване на кадрови проблеми на ръководни кадри, назначавани от министерството. Но за хората, които работят в Спешната помощ, няма да отстъпим от нито едно тяхно искане, включително и за заплащане. Казахме на министърката, че очакваме в кратки срокове минимална лекарска заплата на начинаещ лекар без специалност, започнал работа в Спешна помощ, да бъде не по-малко от 1500 лева. Би трябвало към края на годината да имаме ясно решение. Може би на два или три етапа в рамките на година. Това обаче трябва да се случи", каза Райчинов.
По отношение на надлимитната дейност на болниците Райчинов бе категоричен, че тя трябва да се заплаща в срок от един месец след отчитането й.

Коментари

Новини Варна