IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
България
09:30 | 17 август 2021
Обновен: 20:19 | 14 април 2024

"Канадецът" министър чака отговор от Отава: Има ли още гражданство?

ГЕРБ-СДС искат от Конституционния съд установяване на противоконституционност на указа на президента за назначаване на служебното правителство

По материала работи: Слав Велев
"Канадецът" министър чака отговор от Отава: Има ли още гражданство?

„По моя казус с Канада искам да стане ясно, че това е атака. Доказва, че съм си свършил добре работата. Аз съм направил всичко, което е било в правомощията и възможностите ми като български гражданин. Когато ме поканиха за министър, първо направих отказ с волеизявление, което е нотариално заверено”, предаде "Труд".

Така министърът на икономиката Кирил Петков коментира пред медиите казуса за двойното му гражданство.

По-рано депутати от ГЕРБ-СДС внесоха в  Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Причината е именно двойното гражданство на министъра на икономиката.

От външното министерство изпратиха запитване дали Петков е имал канадско гражданство към момента на назначаването му.

"По решение 15 на КС от 1995 г. се казва, че "чуждото гражданство не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато той реши да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото гражданство и да остане само с Българското", каза Петков. 

"Възможно ли е един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или друг административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и правата на българския народ да избира кой да бъде президент или премиер", попита министърът. Не можем да подчиним българската конституция на административните актове на други страни, категоричен беше Кирил Петков.

Той посочи, че все още очаква отговора от Канада във връзка с писменото му заявление от месец април за отказ от канадско гражданство.

 

Коментари

Новини Варна