IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:10 | 18 август 2021
Обновен: 14:33 | 18 април 2024

Разходите ни двойно повече от доходите. А парички откъде да си вземем?

Най-много през пролетта сме харчили за храна

По материала работи: Слав Велев
Разходите ни двойно повече от доходите. А парички откъде да си вземем?

През второто тримесечие доходите на домакинствата в страната растат с 11,6%, докато разходите - с 20,3%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Според статистиката през периода април - юни средният доход на едно лице в домакинство достига 1894 лева, а разходите вече са 1666 лева, предаде "Монитор".

Основната част от разходите са за храна и безалкохолни напитки (30,8%), за жилище (16,9%) и за данъци и социални осигуровки (14,2%).

В структурата на общия доход най-висок относителен дял заема работната заплата (58,5%), пенсиите (28,9%) и от самостоятелна заетост (5%). В номинално изражение през второто тримесечие на тази година доходите от работна заплата се увеличават с 13,5% на годишна база, а от пенсии - с 13,7%. Доходите от самостоятелна заетост обаче намаляват с 5,5 на сто. С 13,1% намалява и размерът на доходите от социални обезщетения и помощи, показват още данните на НСИ.

От статистиката е видно още, че разходите за храна и безалкохолни напитки, които има най-голям дял в разходите на домакинствата, се увеличават с 13,4%,а за облекло и обувки - почти два пъти.

Разходите за данъци и социални осигуровки също имат увеличение - с почти 13 на сто. От данните на НСИ за потреблението се вижда, че на годишна база се повишава консумацията на плодове и зеленчуци, месо и прясно мляко. Намалява потреблението на захар, а без промяна остава потреблението на олио и яйца. Почти без промяна е и консумацията на хляб и тестени изделия.

Коментари

Новини Варна