IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:45 | 6 септември 2021
Обновен: 06:54 | 19 април 2024

Преброяваме се електронното само за 5 минути

Вкъщи пак ще дойде преброител, даваме му кода на вратата

По материала работи: Слав Велев
Преброяваме се електронното само за 5 минути

Електронното преброяване на населението и жилищния фонд у нас започва на 7 септември и ще продължи до 17 септември. За целта от Националния статистически институт разкриват и телефонна линия за въпроси и уточнения по попълването на преброителните карти.

Попълването става с регистрация, с валиден документ, ЕГН и три имена. След като човек се регистрира, може да влезе в нашата система и да попълни анкетната карта. Информацията за жилището се отнася за това дали е изолирано, с каква енергия готвим и други детайли. Очакваме да получим информация дали жилищата са достъпни за хората с увреждания. Това каза за "България сутрин" директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Магдалена Костова.

По думите ѝ за попълването на картата не е нужно да се вадят някакви документи.

"Информацията за сградата се събира само от преброителите. Информацията е изключително ценна, защото за много от данните няма друг източник. Важно е да научим какви сме и как живеем. Тази информация се ползва за различни политики в последствие. Различни еврофондове ползват информацията, например за регионални политики и не само", обясни Магдалена Костова.

Според нея за едно 3-членно домакинство попълването на картата онлайн не би трябва да отнеме повече от 15 минути.

"Може да се попълва от всякакво устройство, няма ограничение. Електронното преброяване ще ограничи значително контакта между преброителите и преброяваните лица. На предното 65% от хората, живеещи в София, са се преброили електронно. По принцип това е задължително, посочено е в закон, който предвижда и глоба от 160 лв. за тези, които отказват", допълни още тя за Bulgaria ON AIR.

"Броим хората на територията на страната, които трайно пребивават у нас. Всички, които са на работа в чужбина, те се броят като население на страната. Нека хората коректно да попълват информацията. Целта на преброяването е да се установи реалният брой на хората, ползващи дадени услуги", заяви още събеседничката.

На преброителите се заплаща на преброен обект, за жилище, за лице. Заплащат се конкретни цени и всеки включил се знае за каква сума става въпрос. Преброителите са снабдени с маски и дезинфектанти.

"Всеки преброител трябва да има служебна карта, а ако някой се съмнява в него, всеки може да се обади на нашия кол център. Данните са защитени, системата е защитена. Първите данни, които ще предоставим, ще са ясни в края на ноември или началото на декември", обясни още директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Целият разговор гледайте ТУК

Коментари

Новини Варна