IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
14:45 | 7 септември 2021
Обновен: 20:48 | 18 април 2024

Тирове блокират границите. Автобуси спират от 28 септември

Превозвачите се присъединяват към протеста на ресторантьорите

По материала работи: Слав Велев
Тирове блокират границите. Автобуси спират от 28 септември

Междуградските превозвачи, членуващи в Конфедерацията на автобусните превозвачи, ще преустановят работата си от 28 септември, ако държавата не подпомогне бранша. Това заяви председателят на транспортната асоциация на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, предаде News.bg

В сряда, 8 септември, работещи в туристическия и ресторантьорски бранш излизат на протест в центъра на столицата. Превозвачите - автобусни и товарни, както и автоинструктурите, също ще се включат в него, казаха представители на тези браншове на пресконференция в Българската телеграфна агенция. Причината за недоволството им - липсата на мерки за помощ на тези сектори от страна на държавата, които обаче попадат под ударите на ограниченията за ковид-кризата, които влизат от днес в сила.

"Автобусните превози работят на 5% марж на печалба. Този марж не го получаваме, не получаваме и обезщетения", каза Милтенова. "Докато в парламента тече детското шоу "Кой е по-по-най", ние ще фалираме. Факт е, че ние сме пред фалит, факт е инфлацията, факт е повишението на горивата. А цените на билетите остават непроменени", добави още тя.

"Организирахме протести и миналата година, но тогава имаше чуваемост. Това е мое мнение, но не смятам, че дипломната квалификация от Харвард има значение", иронично вметна Хинко Радков, председател на Българското обединение на шофьорите.

"Това е поредното дискриминационна затваряне на нашия бизнес, на нас ни е отдавна ясно, че има вирус и че ще дойде поредната вълна. От друга страна и на вас ви е ясно, че никой бизнес не може да издържи година и половина без стотинка компенсация. Над 50 000 души в нашия бранш не са получили и стотинка компенсация. Сегашното правителство няколко пъти излъга, че здравните мерки ще вървят ръка за ръка с икономическите. Да, ама не", каза Евгени Зумпалов от асоциацията на заведенията, цитиран от news.bg.

Браншовите организации са обединени в един основен аргумент - при наличието на ваксина не следва да се въвеждат толкова рестриктивни мерки. Защото, смятат те, вече всичко се свежда до личния избор, а не до обществена отговорност.

При първия, втория и третия локдаун в таксиметровите шофьори са регистрирали 80% спад в работата си, отчете Красимир Цветков от таксиметровата асоциация. "100% от работещите в нашия бранш са самоосигуряващи се, затова не получихме никаква компенсация. От 28 септември обявяваме стачна готовност."

Международните превозвачи също ще се включат масово в протеста, закани се Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. Тъй като затварянето на граничните пунктове е забранено от закона, ТИР-овете ще блокират достъпите до тях. Това ще се случи на 28 септември, при условие, че исканията на недоволните бизнеси не бъдат удовлетворени.

Автобуси ще се включат в протеста, който се организира от заведенията утре.

Всички браншови организации ще внесат искането си в президентството с надеждата да им се обърне внимание. Някои от тях са поискали и среща в премиера Стефан Янев, но положителен отговор досега няма.

Припомняме, по-рано днес лозарите излязоха на протест, а по-късно днес и ресторантьорите, и хотелиерите ще излязат на протест.

Коментари

VHS ( преди 2 години )
А свинарите кога ще излязат?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
etil99 ( преди 2 години )
Простичко е. Сърдете се на депутатите. Набъркаха се в сметките на правителството, отрязаха за едни по- голямо парче от баницата на бюджета и за нас не остана. С едно скъсано чердже не може да завиеш босите крака на шестима и на никой краката да не се виждат!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна