IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:15 | 11 септември 2021
Обновен: 12:14 | 22 април 2024

Има нещо гнило в Киев: Брендо се крие от години, а го хванаха с марихуана

Адвокатът му Ина Лулчева обясни, че няма представа къде е клиентът ѝ и не го е чувала отдавна

По материала работи: Слав Велев
Има нещо гнило в Киев: Брендо се крие от години, а го хванаха с марихуана

Кадър: YouTube

Изненадващо е, че Евелин Банев, по прякор Брендо, бе арестуван точно в Украйна и то във връзка с лаборатория за производство на марихуана. Това посочи криминалният журналист Йово Николов.

На 6 август отдел за оперативно разследване в Киев задържа международно издирвано лице. 55-годишен чужденец е бил член на престъпна група, която включва пране на пари и трафик на наркотици в Европейския съюз. Той е бил по подправени документи, издадени на името на друго лице, той също е наел частна къща близо до Киев по време на претърсването на неговото местожителство е открита нарколаборатория. 

Кокаиновият крал. Така е известен Брендо не само у нас, а и в Румъния и Италия. В България Евелин Банев има шестгодишна присъда от 2018 г. за финансови престъпления, свързани с наркотрафик. В Италия има присъди за 20 години отново за наркотрафик, а в Румъния – 10 години и половина.

Interpol също го издирва. 

Брендо е фигура от много висок калибър в европейското наркоразпространение и арестът му точно в Украйна е изненадващ, смята Йово Николов.

"Евелин Банев е известен със своята предпазливост в престъпните среди до степен на параноя. Затова мен ме изненада фактът, че е арестуван в Украйна и то във връзка с лаборатория за производство на марихуана", изтъкна криминалният журналист.

Официалното съобщение от украинската полиция сочи, че е задържан български гражданин, който има присъди в България и Румъния за наркотрафик. Информирано е и българското външно министерство. 

Какво следва? Брендо ще остане 20 дни в ареста в Украйна, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му у нас. Също както и румънската, и италианската, където трябва да излежи присъдите си.

"Въпросът е чисто правен: дали ще бъде въдворен в България или в Румъния – тоест коя държава първа ще го екстрадира, за да си излежи присъдата", обясни Йово Николов.

Пред Bulgaria ON AIR Ина Лулчева, която е адвокат на Eвелин Банев, обясни, че няма представа къде е клиентът ѝ и не го е чувала отдавна.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Коментари

Новини Варна