IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:00 | 22 септември 2021
Обновен: 22:20 | 28 март 2024

Ужас без край! Отиде си и Олга Борисова от "Мистерията на българските гласове"

Името й е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон

По материала работи: Слав Велев
Ужас без край! Отиде си и Олга Борисова от "Мистерията на българските гласове"

Черните новини нямат край. След веста за кончината на Неделчо Михайлов стана ясно, че е починала и народната певица Олга Борисова, която само преди три месеца отбеляза 60-годишен юбилей на сцена и 80 години житейски път, предаде "Монитор".

„Аз се прекланям пред творческия гений на българския народ, който е създал този уникален фолклор. И 60 години аз имам висшата привилегия да пея тези уникални и неповторими  песни”, разказа тогава на тържественото честване за юбилея й народната изпълнителка.

“Възхищение и стрес изпитах, когато за първи път се срещнах с Олга Борисова, защото освен красивата й външност, тя носи и един интелект, който е по-различен и тя говори толкова красиво и умно, че не можеш да изрежеш и думичка от казаното! Спомням си за един концерт в Тел Авив, трябваше да се изпее “Облаче ле бяло” и излязохме заедно с Олга Борисова. Когато човек пее с такъв силен певец като нея и той става по-силен от колкото е. Неудобно ми е да говоря какъв взрив имаше аплодисменти. После сме я пели в Йерусалим, там много харесват нашето присъствие. Десетки са спомените!”, разказа и Даниел Спасов, водещ на предаването “Иде нашенската музика” и фолклорен изпълнител.

Олга Борисова е родена на 28 юни 1941 г. в село Жиленци. През 1959 г. завършва гимназия в Кюстендил. Още като ученичка участва в училищния хор като солистка. От 1964 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

Удостоена е със званието „Заслужил артист“, приз „Братислава“, „Златна лира“, лауреат е на множество международни фестивали и конкурси.

През 1991 г. заедно с „Мистерията на българските гласове“ получава престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името й е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон. Удостоена със званието „Почетен гражданин на Кюстендил” през 2006 г. През 2011 г. БНТ заснема документален филм за Олга Борисова със заглавие „Предопределеност“. През 2018 г. на официална церемония в Национална галерия „Двореца“ – София министърът на културата Боил Банов връчи на певицата престижната награда „Златен век”.

Коментари

Новини Варна