IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:30 | 26 септември 2021
Обновен: 18:39 | 3 май 2024

Край Търговище: Откриха близнак на пръстена - убиец от нос Калиакра

Новата находка е от 14 век

По материала работи: Слав Велев
Край Търговище: Откриха близнак на пръстена - убиец от нос Калиакра

Снимка: Монитор

Само преди дни при тазгодишните мащабни археологически разкопки на античния и средновековен град Мисионис, водени от търговищкия археолог Стефан Иванов и с научния надзор на проф. Николай Овчаров, се попадна на поредна уникална находка. Това съобщава археологът проф. Николай Овчаров за Агенция "Фокус". Става дума за красив сребърен пръстен от 14 век. Той е отлят и представлява куха касета, по чиято предна страна се вижда украса с гранулация. Околовръст се забелязват 8 заоблени издатъци. Много е интересно, че от едната страна на единия от тях се наблюдава почти незабележима малка дупка.

„Това щеше да остане само една интересна находка на средновековната българска бижутерия, ако нямаше една забележителна особеност. Този пръстен е буквално близнак на един намерен преди 8 години паметник, открит от археолозите във важната средновековна крепост Калиакра. Разликата е, че първият е от бронз и че почти невидимата дупчица там се намира между два от издатъците“, заяви професорът.

През 2013 година археолозите начело с доц. Бонка Петрунова откриха на Калиакра уникален пръстен с тайник за отрова, който най-вероятно е бил използван в личната война, която Иванко Тертер водел с баща си Добротица и велможите около него. Уникалният пръстен с дупка за отрова, който откриха археолозите на нос Калиакра, по всяка вероятност е бил изработен във Византия, коментира тогава ръководителят на археологическия екип доц. д-р Бони Петрунова. "Пръстенът бе намерен във Вътрешния град на крепостта Калиакра. Там където са живели през ХIII-ХIV век аристократите, висшите военни и представителите на църквата.

Коментари

Новини Варна