IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:50 | 12 октомври 2021
Обновен: 04:46 | 23 март 2024

Над 50% от българите не искат еврото. Причината: Цените ще хвръкнат!

Едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева

По материала работи: Слав Велев
Над 50% от българите не искат еврото. Причината: Цените ще хвръкнат!

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, изготвено от агенция "Тренд" специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран b2b Media за пета година, предаде Bulgaria ON AIR.

Допитването е проведено през септември 2021 г и показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение, пише dnes.bg.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос "Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?" 19% отговарят "към по-добро", 47% "към по-лошо", 15% отговарят, че нищо няма да се промени и 19% остават без ясна позиция.

Коментари

Новини Варна