IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:30 | 25 октомври 2021
Обновен: 22:02 | 21 април 2024

Най-малките се връщат в клас, лапнали само тест-близалка (ВИДЕО)

Денков поиска родителите да разрешат тестване на децата 2 пъти седмично

По материала работи: Слав Велев
Най-малките се връщат в клас, лапнали само тест-близалка (ВИДЕО)

Стопкадър: Novini.bg

13 млн. лв ще се дадат за т.нар. щадящи тестове тип близалка за деца. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той обясни, че този скриниг е максимално щадящ.Още днес ще бъде обявена поръчката за тези тестове, каза още Кацаров.

Първоначалоно поне за месец ще се осигурят нужните тестове, каза още здравният министър. По думите му, ако всички заедно успеем да организраме добре безопасната среда на децата, те ще се върнат в клас успешно. Той кометнира още, че е рано да се ангажират със срок кога това може да сте. По думите му има желание това да се случи още в идния понеделник. Ако се даде добър резултат, мярката ще бъде приложена и при горните класове, каза още здравният министър.

Образователният министър проф. Денков обясни, че се следи стриктно заболеваемостта сред децата. Той посочи, че много ясно се вижда, че през последните две седмици тя се покачва. По думите му около 15 септември са се заразявали по 100 деца, с през последната седмица по 500. „Това означава, е подхода ни който беше досега трябва да бъде променен, каза Денков. Той посочи, че сега има 4 области, в които заболеваемостта е над 1000 заболели деца дневно.

Той обясни, че трябва да има филтър на влизане в училище и да има безопасна среда. За да стане това, трябва да има подкрепата за тази мярка от страна на родителите. Проф. Денков посочи още, че ще се иска зелен сертификат за учителите.

По думите му се създава организация с директорите на учителите, поетапно ще се стартира връщането на децата в клас. Първо 1- калс, после 5-7 клас и така. Здравният министър подчерта, че целта на мярката е да се върнат децата влас, което е за тяхно добро.

Пламена Николова от Национална мрежа  за децата заяви,че приветстват мерките, които предприемат двете ведомства, за да има сигурна среда за децата, за да няма едно верижно карантиниране на децата, което утежнява всички. Радваме сече това ще бъде избегнато, радвам  се, че двете министерства ще са последователни, за нас е важно децата да останат в клас. Тя изрази надежда тази мярка да работи и надежда скоро да се върнат и останалите ученици в клас. Тя подчерта, че е много важно децата да са наясно с това, че тестовете са абсолютно безопасни за децата и щадящи.

Надежда Цекулова  от неправителствената организация  от своя страна допълни, че за да има безопасна среда трябва да се направи всичко възможно да се намали разпространението на заразата. В тази връзка тя подчерта, че се разчита да се засили контролът по отношение на мерките като цяло. Разчитат на отговорно отношение от страна на възрастните.

Здравният министър уточни, че щадящите тестове не са с бъркане в носа и не са близалка.  „Това са тестове, с които се отделя слюнка, която попада в контейнерче, което показва дали е заразено детето”, обясни Кацаров. Той посочи, че още днес ще бъде обявена обществената поръчка за скрининга.

За да се осигури безопасна среда ще се иска зелен сертификат на учителите – те ще трябва да са или ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест

Проф. Денков от своя страна уточни, че тестовете ще дадат резултат в рамките до час. По думите му учителите, които няма т сертифкат ще бъдат тествани два пъти седмично. Искаме да осигурим безопасна среда, каза още той.

Кацаров обясни, че детските интензивни легла не са много в страната. По думите му не се и налага използването им много, тъй като децата рядко боледуват тежко.

Проф. Денков допълни, че всяко влизане на външно лице е рискове от епидемиологична гледна точка.” Ще се опитат да се справят без доброволци с тази ситуация”, каза още образователният министър. Той изрази надежда че учителите ще възприемат този подход, за да се осигури присъствената учебна среда.

Към момента система от която се теглят сертификатите работи и няма проблеми, обясни здравният министър. Той алармира, че в София броят на интензивните легла е близо до изчерпване. Разкриват се нови за сметка на други заболявания, което затруднява лечението на другите болни. Все по голяма част от интензивните легла  са за ковид пациенти, допълни министърът.

„Под голяма заплаха е обществото затова апелирам всички да спазват мерките. Те са за нас всички, борим се да спасим живота на хората,не трябва да има компромис за това. Трябва да има разбиране, за да се справим с тази ситуация”, коментира Кацаров.

Коментари

Новини Варна