IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
05:47 | 15 юни 2014
Обновен: 03:59 | 17 април 2024

Съдът пусна от ареста задържаните за опита за убийство на Пеевски

Съдът пусна от ареста задържаните за опита за убийство на Пеевски

По материала работи: Пламен Янков
Съдът пусна от ареста задържаните за опита за убийство на Пеевски

Софийският градски съд пусна от ареста тримата задържани за опит за убийство на Делян Пеевски. На Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев не им наложена каквато и да е мярка за неотклонение, защото няма доказателства.
Съдебното заседание беше проведено в МВР болница, тъй като единият от обвиняемите - Красимир Методиев, получи хипертонична криза и беше настанен в лечебното заведение в прединфарктно състояние.
Пред Дарик Николай Хаджигенов, адвокат на Георги Христов, каза, че съдът е приел всички доводи на защитата, че подобно обвинение не може да съществува изобщо в правния мир: „Съдът беше така любезен да обсъди и факта, че няма нито едно доказателство, дори за административно нарушение, камо ли пък за престъпление. Единствената връзка между обвиняемите е това, че са приятели".
Адвокат Николай Хаджигенов посочи, че прокуратурата не разполага с нито едно доказателство, че тримата са се опитали да убият Пеевски. Той добави, че в постановлението за привличането им като обвиняеми няма нито конкретна дата, нито час, в който да е извършен опитът, нито са посочени мотивите за него.
Защитникът отбеляза, че името на Пеевски се споменава на няколко пъти от обвиняемите, което е било записано от специални разузнавателни средства, но, по думите му, "някакви хора си говорят и споменават Делян Пеевски".
Адвокат Хаджигенов посочи, че по време на заседанието Методиев е бил неадекватен: „Мярката се наложи да се гледа в болницата при едни безумни условия, в интензивното отделение, за да могат да вливат системи на единия от обвиняемите. При първото започване на гледане на мярката той беше неадекватен. По времето на цялото заседание той беше закачен на монитор и му вливаха системи".
По думите на адвоката категорично става дума за политическа поръчка, тъй като подобен тип обвинения в последните години винаги са свързани с нечии интереси: „Това ми становище не е базирано на факти, а единствено на личното ми усещане. Това е единственото разумно обяснение, друго такова няма. Още повече, че тези поръчкови дела ние ги наблюдаваме през последните десетина години всяка седмица като шоу".
На въпрос дали неговият клиент има някаква връзка с Делян Пеевски, Хаджигенов отговори: „Не мога да отговоря. Най-вероятно не, ако има, е било в миналото. Нямам идея, не мога да ви кажа. Клиентът ми Георги Христов е на 49 години, семеен е, баща на две деца. Има две фирми, с които работи, с две висши образования, едното от което е медицина".
Решението на съда може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Коментари

Новини Варна