IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
16:30 | 18 ноември 2021
Обновен: 20:55 | 28 март 2024

В мрежата: Варненка с призив срещу насилието над жени

Национален протест срещу убийствата на жени се организира на 25 ноември

По материала работи: Слав Велев
В мрежата: Варненка с призив срещу насилието над жени

Варненката Александра Гачева, алармира в социалните мрежи да се спре насилието над жените. Поста й е породен от случея Евгения от преди няколко дни, самата Алекс е ставала жертва на насилие през годините, става ясно от посланието.

Споделено от Александра с молба за гласност...

"Нека започна с това, че качих тази снимка с цел гласност, не търся съжаление, въпросителни, единствено и само искам да видите, че не сте сами и няма от какво да се срамувате. Жертвите на насилие са между нас, те са съседката, приятелката ви или собствената ви дъщеря, но никой не говори за тях, защото гласност се дава само при фатален край! Не се срамувайте от себе си и от това, което ви се случва или ви се е случвало! Ако с тази публикация спася един живот, дам сила на поне вдна от вас за мен ще значи много! Ако някой тук има такъв проблем винаги ще съм насреща да помогна с каквото мога! Малтретираните жени рядко ще излязат и ще кажат без капка срам, че са били жертва, защото вместо да предизвикват уважение те будят съжаление в това така изкривено общество!

Гордейте се момичета! Гордейте се, че сте си тръгнали, че сте оцелели, че живеете нов живот! Не се срамувайте от това, че сте станали жертви, всеки може да бъде жертва, до момента в който просто вече не иска да бъде такава! На тези от вас, на които не ви стига смелостта - осмелете се! Потърсете помощ, тръгнете си, споделете с някого, не търпете някой да се държи с вас и с живота ви сякаш сте амеба! Вие не сте слаби, просто сте попаднали в капана на токсичните отношения. Той няма да спре, няма да се промени! Тръгнете си! Не обричайте животите си заради децата, семейството, за това какво ще кажат хората. Не позволявайте децата ви да живеят с този пример, защото отглеждате следваща или по-лошо следващ НАСИЛНИК! Не е лесно да си тръгнете знам и го знам от първо лице, но любовта не носи болка и семейството не представлява синини, скандали и обиди! Червените флагове могат да бъдат видени и интуицията винаги ни сигнализира, че нещо не е наред. Вслушвайте се в себе си и не правете компромис с тези червени флагчета, само защото не искате да останете сами! Ако пък не ги виждате в началото при първата обида и първият шамар тръгнете си! Ако някой ви обича на би ви карал да се чувствате зле, не би ви наранявал психически и физически! Ако някой ви обича не би прибягвал към тормоз, когато нещо във връзката ви не е наред! Разграничите токсичните отношения от зрелите такива!

А вие, които само чувате НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ГЛУХИ! НЕ СИ КАЗВАЙТЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ ОБАДИТЕ НА ПОЛИЦИЯ ПРИ СЛЕДВАЩ СЛУЧАЙ! НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ И УШИТЕ!

На мястото на тази жена може да сте вие, вашата дъщеря, вашата приятелка, сестра или майка! Помагайте, когато можете да го направите, защото буквално може да спасите живот или буквално може да участвате в отнемането на такъв с пасивното си поведение при наличие на проблем!".

Токсичността в отношенията стои в основата на насилието, затова всеки човек трябва да е "ранобуден" за първите признаци, че се намира във връзка с насилник. Това е основното послание на кампанията "Бъди ранобудна" срещу домашното насилие, част от проекта Emprove, който предлага грижа и подкрепа на жени, преживели насилие. Проектът подкрепя организирания от "Българския фонд за жените" национален протест под надслов "Нито една повече", който ще се проведе в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените – 25 ноември от 18.30 ч. пред Съдебната палата в София.

Протестът е съпътстван и от отворено писмо към новоизбраните депутати и президент за предприемане на незабавни мерки за борба с насилието на жени и домашното насилие. Действията са провокирани и от поредните два случая на тежко насилие от последните дни. 33- годишната млада майка Евгения Владимирова от София бе убита по особено жесток начин от своя съпруг, който с помощта на баща си е сложил тялото ѝ в куфар и го е изхвърлил в покрайнините на Перник. Няколко дни по-късно се разбра и за случай от гр. Цар Калоян, при който 17-годишно момиче бе изнасилено, жестоко пребито и подпалено от 25-годишен мъж, неин роднина, който преди това изнасилил и майка ѝ.

България продължава да е гробище на жени, убити от партньорите си "За поредна година от "Български фонд за жените" броим труповете на жени, изгубили живота си от ръката на своите настоящи или бивши партньори, бащи, синове или други близки мъже", посочват от организацията. По данни на медийни публикации и според сайта spasena.org от началото на 2021 г. 15 жени са изгубили живота си, убити от близък до тях мъж.

"Този тип насилие наричаме фемицид. Това е престъпление от омраза, извършено на основата на пола – срещу жена, защото е жена. Тези престъпления са възможни в България и навсякъде по света, заради патриархалната култура, според която жените трябва да се подчиняват на мъжете; заради половите стереотипи, според които жените трябва да си "знаят мястото" в кухнята и заети с децата; заради схващанията, че ревността е потвърждение за любов и напълно легитимен повод за убийство – дори съдът я тълкува като смекчаващо вината обстоятелство, а не като опасен сигнал за собственическо отношение и упражняване на контрол", посочват от фонда за жените, предаде "Медиапул".

Коментари

chloedixon ( преди 1 година )
Аз съм Клои Диксън. Чувам как хората говорят за могъщия мъж на име Dr.Ogundele в интернет, как той е възстановил разбити връзки и брак, така че се свързах с него за помощ да ми върне съпруга ми след 9 години развод. След 24 часа работа съпругът ми се прибра и ме молеше за прошка. Този човек е могъщ. Всеки трябва да ми помогне, благодаря му. Свържете се с Dr.Ogundele, ако имате нужда от някакъв вид помощ, неговият WhatsApp е: +27638836445. Споделям моето свидетелство в знак на признателност.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Fiona Trevor ( преди 1 година )
Как мога да се изразя, искам светът да знае за един велик магьосник, наречен д-р Огунделе, могъщ човек, който върна съпруга ми за мен в рамките на 24 часа със своите сили, този човек е много могъщ и истински, свържете се с него в WhatsApp: +27638836445. Ако имате нужда от някаква помощ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна