IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:50 | 3 декември 2021
Обновен: 05:37 | 21 април 2024

Какви са партийните приоритети в 47-то НС

ПП призова за нулева корупция, ГЕРБ-СДС обеща да е разумен коректив

По материала работи: Слав Велев
Какви са партийните приоритети в 47-то НС

Снимка: Бойко Кючуков/Монитор

ДПС се надява да се върне диалогът между институциите, предлага общ план за мерки срещу кризите

БСП влизат с три приоритета в НС - промяна на модела, възстановяване на държавността

ИТН и ДСБ пък обещаха да дадат своя принос за стабилен кабинет и мнозинство

Христо Иванов няма да заема министерски пост в бъдещото правителство

Какви са приоритетите на партиите в 47-то НС, обобщава "Монитор".

Нулева толерантност към корупцията и истинско правосъдие. За това призова от парламентарната трибуна съпредседателят на ПП Кирил Петков. Изтъкна, че е време да защитават интересите на българите без да се страхуват.

В началото на речта си Петков се обърна както към присъстващите в зала, така и към живеещите в България и в чужбина. “Време е да вложим смисъл в думите народен представител - човек, който представлява не само своите избиратели, а и целия български народ. Наш дълг е да служим на българския народ - горд народ, с велика история”, заяви Петков. По негови думи голяма част от предишните депутати не са си свършили добре работата. Като пример изтъкна факта, че близо 2 млн. българи живеят зад граница.

“На площадите хората ни казваха “Моля, върнете ни младите хора обратно”, думите идваха през сълзи от възрастни хора”, допълни той. Като проблеми на страната той изтъкна, че 42% от възрастните хора живеят на линията на бедност, липсата на развитие в Северозапада, непостроената магистрала “Хемус”, за които са били заплатени милиони, недовършеното кръгово в Пловдив, замърсяването на околната среда и наказателните процедури на България от Европейския съюз. “Къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми?”, попита той и заяви, че са били скрити зад своите алчност, егоизъм и нехайство. “Това трябва да спре днес, нека всеки един от нас да каже “Искам да бъда част от промяната”. Време е за нулева толерантност към корупцията, време е за липсата на толерантност към кражбите, време е за истинско правосъдие, време е да превъзмогнем личното си его и да работим заедно, да направим България държава, от която да се гордеем, да я направим лидер в региона и пример за добросъседство, държава-партньор, на която може да се има доверие, където възрастните хора да имат достойни старини, където има иновации и конкурентоспособност”, завърши Петков.

На свой ред от ГЕРБ - СДС в лицето на Десислава Атанасова изтъкнаха, че два последователни парламента се провалиха и това било наказано с ниската активност и сривът за партиите, които участвали на вота. По думите й това трябва да бъде отчетено от всички. Заради ниската активност, НС не разполага достатъчна легитимност, за да си позволи авантюри. Според нея не било ясно колко българи били лишени от право на глас. Всяка илюзия, че някой е победил безапелационни, ще се разбие в действителността. По думите й протестните партии нямат мнозинство в НС. Изтъкна, че осъзнават нуждата за редовно правителство, за излизане от кризата. Именно затова обеща разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ - СДС. Обеща да бъдат опозиция на ляво - либералното мнозинство. Въпреки това няма да нагнетяват напрежение с обществото и призова за разумни решения и съгласие по важните теми. Затова са готови да водят разговори с всяка партия в НС и да подкрепят всяко предложение, което ще помогне за решаване на кризите. Но наред с това напомниха, че три пъти се явили на избори и три пъти печелят 20 % от доверието. Напомни, че ГЕРБ е била създадена на днешния ден преди 15 години. По думите й ГЕРБ ще бъде разумен коректив и пожела успех на партиите, които преговарят за кабинет и призова да не пропускат възможностите за съгласие дори и с опозицията по важни въпроси и така поне следващите няколко месеци да не губят време в обиди, нападки и реваншизъм.

"Ако бъде сформирано редовно правителство, то ще получи нужния толеранс", каза тя. Атанасова даде да се разбере, че бюджетът за 2022 година трябва да бъде разгледан до края на годината. Приоритетите им - всяка стотинка дълг да бъде обоснована разумно, ще са противи доходите на гражданите да са увеличени чрез заеми, ще внесат решение за мораториум за нов дълг до съставянето на редовно правителство.  По думите и през последните 6 месеца България загубила прекалено политическо време. Накрая призова да се надскочи егото и тесните партийни интереси, в името на това да помогнат на гражданите. Според нея това е единственият път да върнат доверието в НС и да дадат увереност на българите, че могат да живеят в страна със сигурност.

ДПС пък поиска да се възроди диалогът между институциите. По думите на лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ България се намира в комбинация от криза. Политическата трябва да се реши по думите му чрез редовен кабинет и програма за ускорено икономическо развитие. Напомни, че преди 1 година предложили да се подготви експертен кабинет, който да изготви бюджета за 2022 г и да проведе честни избори. Сега една година по-късно България изостава със своя план, а бюджетът се отлага във времето. Нито една от кризите не решена трайно, ако не се намери верният алгоритъм за борба с пандемията, каза той. Затова предлагат да се обединят за мерките по кризата и да се формира план за действие, които да е приет с консенсус.

Карадайъ заяви, че 47-ото НС се учредява в края на една година, която ще запомним с криза и избори - кризи, които предизвикват избори и избори, които предизвикват и задълбочават кризите. По негови думи близо половин милион българи не са гласували, тъй като не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните приоритети, се грижат единствено за частните си интереси. “Българските граждани не дадоха властта на нито една партия, а даде възможност на партиите да търсят максимално съгласия за национални приоритети и начини за справяне в кризите”, заяви Карадайъ. Конструктивният политически диалог трябва да е в основата на търсене на решенията, категоричен бе лидерът на ДПС. Той изтъкна и недъзи, които според партията е имало в изборния процес. Първият е машинното гласуване, което по негови думи е отблъснало множество българи от това да упражнят правото си на глас. Ниската избирателна активност до голяма степен се дължи на затруднения, които възрастните и по-слабо образованите хора са изпитвали, заяви Карадайъ. По негови думи негативно влияние върху изборния процес са имали и репресиите от страна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който “под лозунга за борба с купения вот, е извършвал престъпления срещу човешките, гражданските и политическите права на гражданите, незаконни арести, влизане в домовете на възрастни и болни хора, сплашване на хора да не извършват законна агитация”. Освен това Карадайъ обвини ЦИК, че не е отчела всички действителни гласове и увери, че всички случаи за това ще бъдат проверени. Той изрази желание да се възстанови диалогът между политическите субекти и институциите и призова народните представители да спазват Конституцията и законите на страната, както и да се обединят за решаване на кризите. Депутатът от ДПС заяви, че трябва да има пълно обединение на политическите сили за справяне с коронавируса. Според него формулата за успешен парламент трябва да включва програма за ускорено икономическо развитие, основаващ се на зеления пакт, дигитализацията, участието на гражданите в изборите. Той заяви, че е необходимо депутатите в най-кратки срокове да си “напишат домашното” по Плана за развитие и устойчивост, оперативните програми и държавния бюджет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък пожела успешен и разумен НС. БСП влизат с три приоритета - промяна на модела, възстановяване на държавността, справедливостта, законността. Второ - превеждане на държавата през кризите и трето - поевропейска политика и ускорено приемане на плана за възстановяване. Напомни, че преди пет години определили досегашния модел като паралелна държава и започнали битката срещу него. Най-големите им врагове не били ГЕРБ, а страхът и апатията на хората. Старали се да дадат кураж на гражданите, които преди една година са поискали промяна> Това можело да стане чрез три неща - закони не в личен интерес, контрол над тях и справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил. Изтъкна важността за реформиране на съдебната система. БСП са готови и с конкретна антилобистка законодателна програма. Но наред с това трябвало да се справят с три криза и трябва да не допускат четвърта - политическа. Според нея сега преди зимата е да се стабилизира икономиката, защото проблем е скокът на цените.  Именно затова призова депутатите да действат бързо да подпомогнат гражданите и бизнеса. За това обаче е нужда по думите й работеща икономика. Ние сме готови с тези разумни решения, каза Нинова и напомни, че имат програма за първите 100 дни, която е финансово разчетена. Тя изтъкна приемането на бюджета за 2022 година и поясни, че сме в безпрецедентна ситуация, при който служебният кабинет готви бюджет. И сме пред риск до края на годината да не се приеме нито този на служебния кабинет, нито този на новото мнозинство. Затова призова за бързи мерки и ще положат усилия да се състави стабилно мнозинство и редовно правителство. "Можете да разчитате, че БСП сме предвидими и разумни. Ще бъдем социалният стълб и гарантът за стабилност на България", каза Нинова.

ИТН на свой ред обещаха да направят всичко, за да има редовен кабинет и стабилно мнозинство в НС. Любомир Каримански изрази желанието за борба срещу невежеството и истинска и осезаема промяна от хора с високи нравствени стандарти, независимо от политическите украси. Той посочи, че повечето от неприятелите на подобни реформи са онези, които са облагодетелствани именно от тези стари порядки, намирайки се и разполагайки се удобно в зоната на комфорта си. Каримански заяви, че е време хора с достойно поведение и знания, пренебрегвайки егото си да работят в името на държавата и да не поставят гордостта си пред напредъка. "Трябва да спрем да се оправдаваме и да действаме. Да спрем да поставяме гордостта си пред напредъка", призова той. Сред приоритетите, които изтъкна са връщаните на българите зад граница обратно у нас, за да развиват знанията и опита си в България, за да правят бизнес у нас, хората на науката и образованието да даде полет на своите научни постижения, хората на изкуството да нямат прегради на своя талант и грижа за възрастните. “ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, да има парламент, който да работи през пълния си мандат”, допълни Каримански и завърши с цитат от проф. Николай Генчов: “Няма нищо по-важно от човечността”.

Христо Иванов от "Демократична България" изтъкна, че България има надежда заради промените, които се случват.  Категорично заяви, че той няма да заема министерски пост в бъдещото правителствоТой избори и техните приоритети и принципите, на които ще се опрат, за да се отвори нова страница за България. Думите на ГЕРБ пък му давало надежда, че в НС този път ще могат да свършат повече работа. Акцентира важността на парламентарната република, която трябва да опазим, както и фискалния разум, който е важен в един период на трансформация, преди да се поиска от една или друга индустрия да се чуят и да се развиват повече работни места. 'Вярваме в институциите и процедурите", каза той. Основен техен приоритет е съдебна реформа. По думите му има нужда от медернизиране на прокуратурата. Следващ е въвеждане на електронното управление, което не било просто въвеждане на компютри, а намаляване на административното бреме. Според него това би било възможно за кратко време. Ще имат принос и за опазването на природното ни богатство, което да е в основа на икономическа трансформация." Трябва да дадем сигурност, че законът не е само на хартия", каза Иванов.  Ще защитават  реформа на целия сектор сигурност, както и сериозна програма за преодоляване на последиците на пандемията. Първото нещо е да върнат децата в училище. Относно Северна Македония посочи, че трябва да се защити националния ни интерес, но да се реши този проблем и заедно да станем членове на ЕС. На последно място е инвестиции в образованието и културата. Обеща, че ще дадат своя принос за съставяне на кабинет

Костадин Костадинов от ПГ на “Възраждане” се обърна единствено с обръщението “уважаеми сънародници”, тъй като по негови думи най-важното е, че депутатите и гостите са преди всичко българи.

По негови думи досегашните усилия на политическите сили са довели родината до разпокъсаност между великите сили. “Българската политика трябва да се управлява от достойни мъже”, заяви Костадинов. Той даде да се разбере, че държавата няма нужда от лъжливи и продажни управници. По негови думи те са създали сегашната система от страх да не загубят местата си и скъпите си коли. “Стъпвате със страх и владеете със страх. Не може вечно да се лъже, краде и изнудва и да се минава между капките”, допълни депутатът.

Целите, които от “Възраждане” си поставиха, са “България да не е васална територия лишена от собствена политика”, да се борят срещу демографската катастрофа, срещу носенето на маски и рестрикциите, както и против “принудителна или задължителна ваксинация с експериментална ваксина”, против зелената сделка, да работят за модернизация на ТЕЦ-овете и връщане на АЕЦ-Белене, да не допускат Истанбулската конвенция, както и да освободят страната от чужди военни бази.

Коментари

Новини Варна