IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:20 | 7 декември 2021
Обновен: 11:07 | 28 март 2024

Варна иска 16 млн. лева за акциите си в Пловдивския панаир

Общината да не апортира акции в дружеството на Георги Гергов, настояват съветници от града под тепетата

По материала работи: Слав Велев
Варна иска 16 млн. лева за акциите си в Пловдивския панаир

Пловдивския панаир/Снимка: visitplovdiv.com

За акциите, които Община Варна притежава в „Международен панаир Пловдив“, кметът на морския град Иван Портних е поискал 16 млн. лева. Това съобщи неговият пловдивски колега Здравко Димитров след сесията на местния парламент. 

"Имахме кореспонденция с министъра на икономиката Даниела Везиева. Разговарях и с кмета на Варна Иван Портних, той е категоричен, че искат 16 млн. лв. за тези акции, с което пък аз не съм съгласен. Ще се съобразя с волята и решението на общинския съвет. Нормално е акциите на Пловдивския панаир да си останат в Пловдив", заяви Здравко Димитров, цитиран от "Дарик".

Съветниците от „Демократична България“ (ДБ) в Пловдив призоваха кмета на града Здравко Димитров да разговаря с колегата си от Варна Иван Портних и той да оттегли точката за апортирането на акциите на морския град в „Международен панаир Пловдив“ в дружеството „Пълдин Туринвест“, в което мажоритарен собственик е бизнесменът Георги Гергов. 

Общинският съвет на Варна ще гласува предложението в петък. На 27 октомври то отпадна от дневния ред на местния парламент. Ако сега бъде прието, Гергов ще придобие 79% от пловдивския панаир, алармираха отново от ДБ в Пловдив.

Пловдивските съветниците подчертават и факта, че още през 2017 г. ОбС във Варна е взел решение акциите на общината в Пловдивския панаир да бъдат подарени на държавата и не е ясно защо кметът Иван Портних не го е изпълнил досега, още повече че и от Министерството на икономиката предупредиха, че ако се вземе решение за прехвърляне на акциите на Панаира, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. 

От „Демократична България“ отправиха апел и към пловдивските старейшини от групите на ГЕРБ и БСП да разговарят с колегите си по политическа представителност в ОбС Варна да гласуват „против“ внесеното предложение, ако то не бъде оттеглено от кмета на Варна. От ДБ няма да подкрепят апортирането на акциите на пловдивския Панаир.

Коментари

Новини Варна