IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:15 | 8 декември 2021
Обновен: 03:04 | 25 април 2024

Вместо да каже за “Труд”, Минеков нахока депутатите

Министърът с нова обида към Бойко Борисов в парламента

По материала работи: Слав Велев
Вместо да каже за “Труд”, Минеков нахока депутатите

Велислав Минеков/Снимка: Монитор

Днес по времето на редовното пленарно заседание в Народното събрание, депутатите изслушват културния министър Велислав Минеков във връзка със запечатването на вестник “Труд”. Вместо да обясни случилото се обаче, в минутите му, отредени за отговор, той се накара на народните представители, тъй като по негови думи не е имало толкова остра реакция при други, по-сериозни според него посегателства върху медии, предаде "Монитор".

В началото на заседанието депутатът от ГЕРБ Любен Дилов два пъти направи предложение за предаване на днешното пленарно заседание на живо по БНТ 1, а не по БНТ 2, защото по негови думи темата е изключително важна за българското общество. Предложението обаче бе отхвърлено два пъти.

По отношение на окупирането на в-к "Труд" от полиция народният представител определи държанието на министъра на културата Велислав Минеков като милиционерско.

Според него е редно спорът, какъвто и да е, да се решава по културен начин, а не чрез полиция. Освен това той се решавал в момента и във ВАС, а изпълнението на административна заповед на съда не предполага намесата на полицията. Дилов попита също така защо Светослав Трайков, който по думите му е активен съветник на един от най-ярките сайтове за фалшиви новини. Според него действията на министъра са некултурни. Той ги определи не като цензура, защото за нея се изисквали определени размишления, а като плод на когнитивния дисонанс, в който често изпадал.

Той изтъкна, че вчера Радев два пъти е заявил, че “Ако трябва дас се разправяме с медиите, щяхме да подкараме първо ПИК”. “Крайно неприлично и културно е използването на двете думи в едно изречение - подкарвам и медии. Трябва да направим всичко възможно, за да продължава да прави журналистика, както го разбира, стига да не нарушава Конституцията.”, допълни Дилов.

“Твърдите, че те ви дължат разходи, може ли да кажете от кой месец е последната фактура, която вие им изпратихте за режимни разходи? Какъв е точно Светослав Трайков и защо се появява, заедно с полицията пред редакцията на “Труд”?”, попита народният представител. 

Дилов се обърна и към депутатите от "Продължаваме промяната": "Ако искате да се простреляте в коляното още в началото на вашето управление, изберете Минеков да е културен министър, а Рашков - вътрешен, даже може да ги размените."

От своя страна министърът на културата Велислав Минеков захапа Дилов по отношение на термина “когнитивен дисонанс”, който депутатът от ГЕРБ обясни два пъти. “Този дисонанс вероятно ще трябва да бъде разясняван в продължение на три дни, докато го разбере Бойко Борисов”, каза Минеков.
Относно сравняването му с Бойко Рашков, той заяви, че за него е чест.

Министърът обяви, че той вярва, че свободата на словото заслужава извънредно пленарно заседание, но попита защо не е имало такова, когато беше спрян сигнала на БНР, който не е бил спиран и по време на ВСВ, когато ДАНС е изземвала техниката на фалиралата ТВ7,  когато е била затворена и разпродадена опозиционната телевизия BiT, когато Валери Симеонов е заплашвал журналисти или когато полицаи са биели деца и журналисти пред Народното събрание. Той също така изреди имена на журналисти, които по негови думи са били уволнени по поръчка на ГЕРБ.

Йордан Цонев от ДПС пък заяви, че е било редно шефът на парламента Никола Минчев да съобщи на министъра, че това е редовно заседание, а не извънредно.

А Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС поиска Минеков първо да се запознае с въпроса и да се подготви с отговора, преди да застава на трибуната. Десислава Атанасова, която е председателката на втората по големина парламентарна група призова от трибуната “Минеков, вън!”.

От ДПС пък се отказаха да участват в дискусията, тъй като по думите им Минеков се отнася неуважително към работодателите си - Народното събрание. Цонев заяви, че по всички споменати казуси от Минеков, народните представители са излизали с декларации и са били обсъдени в комисии. “Незнанието не е аргумент, това държание е абсолютно недопустимо за един министър.”

"Заповедта на областния управител е обжалвана във ВАС, като в нея е инкорпорирано искането за предварителното изпълнение на оспорената заповед, по което съдът дължи незабавно произнасяне. По него съдът е счел, че не са налице достатъчно основателни доказателства за това, посочва се в решение от 22 ноември и 30 ноември е отхвърлило искането. Делото по казуса е насрочено за февруари 2022 г."., обясни все пак министърът на културата.

Министерството на културата няма никакво отношение с вестник "Труд" или с друга медия, а с фирмата "Южен кръст". Не коментирам нищо по отношение на "Труд", каза Минеков. Той обясни, че Националният институт за недвижимо културно наследство трябва да бъде преместен в сградата, защото е построена за тях, а в момента институтът разширявал функциите си.

"Аз съм първият министър на културата, който е изискал дължимото в последните 12 години. Този дълг винаги е лежал в министерството, но може би е било твърде удобно на някои министри да чуват хубави неща за себе си. Медийните реакции отразяват това. Доброволно или чрез съд, това ще се случи.", категоричен бе шефът на МК. 

Преди началото на пленарното заседание служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че е твърдо решен да защити НДК, като изгони и ГЕРБ от партийната централа, която е в сградата. Той отрече това да е реваншизъм.

„За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи приблизително 6 милиона лева без лихвите. Извинявайте, но по време на тяхното управление на НДК стигнахме до огромна загуба. Тя достига смущаващата сума от близо 90 милиона лева.", допълни той. 

Коментари

Новини Варна