IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:15 | 23 юни 2014
Обновен: 19:59 | 28 март 2024

Италия ни дари мощи на Свети Николай Чудотворец

Италия ни дари мощи на Свети Николай Чудотворец

По материала работи: Пламен Янков
Италия ни дари мощи на Свети Николай Чудотворец

Посланикът на България в Италия, Марин Райков, е съобщил на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, че е получил от управата на храма „Св. Николай Чудотворец” мощи на светеца, съобщиха от музея. Мощите представляват ампула с няколко капки телесна течност, наречена „манна”, които всяка година на 9 май изтичат от иначе херметично затворения саркофаг на светеца, положен в края на ХІ век в този храм в град Бари. Заедно с ампулата на посланика е връчен и сертификат за автентичност. 

Както е известно, през 2010 г. храмът в Бари направи същото дарение на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го предостави на църкви в Бургас, Черноморец и Созопол. Мощите в Черноморец обаче бяха откраднати преди няколко седмици. Полицията още не е открила извършителя и мощите. Посланик Марин Райков се нае да възстанови загубата и успя.
Дарените мощи ще пристигнат скоро в България и ще бъдат предадени на храма „Св. Никола” в Черноморец. Да се надяваме, че този път те ще бъдат охранявани по добре.

Коментари

Новини Варна