IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:15 | 5 януари 2022
Обновен: 06:25 | 28 март 2024

Намалиха присъдата на непълнолетен за зверско убийство

17-годишният Исмаил гледал как авера му изнасилва жена, а после помогнал да я пребият до смърт

По материала работи: Слав Велев
Намалиха присъдата на непълнолетен за зверско убийство

Варненският апелативен съд наложи 7 години лишаване от свобода на подсъдим, извършил убийство, когато е бил непълнолетен. Въззивната инстанция измени присъда на Шуменския окръжен съд, като намали определеното от него наказание. Първостепенният съд е признал вината на Исмаил И. за това, че на 08.06.2018 г. в с. Лятно, Шумененска област, като непълнолетен, но като могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил 46-годишна жена. Убийството било извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Първата  инстанция наложила наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 години и задължил подсъдимия да заплати на 4-мата граждански ищци общо 200 хиляди лв. обезщетения за причинени неимуществени вреди. Исмаил И. обжалва присъдата.

Подсъдимият е глухоням по рождение и контактува с околните само с елементарни жестове. На 08.06.2018 г., когато бил 17-годишен, той, пострадалата и други познати се черпели с алкохол. Жената си тръгнала, но установила, че й липсват вещи и се върнала. Тя, подсъдимият и негов приятел излезли навън, другият мъж я ударил и осъществил полов акт с нея. Исмаил гледал случващото се. След това двамата й нанесли удари и я душили. Оставили пострадалата и си тръгнали. Жената починала 18 дни по-късно, въпреки проведеното лечение. Съдебно-медицинската експертиза установила пряка причинно-следствена връзка между травмите и смъртта й.

Настоящата инстанция прие за законосъобразен извода на Окръжният съд в Шумен, че подсъдимият е лишил от живот пострадалата, като го е направил с особена жестокост. Неправилен обаче е изводът, че той е действал сам, а не в съучастие с другия мъж, който има процесуално качество на свидетел по делото. Апелативният съд намери за неоснователно искането на защитата за преквалифициране на деянието от убийство в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Законът предвижда наказание за непълнолетни при извършено убийство между 5 и 12 години. Първоинстанционният съд е наложил максималния размер. Варненският апелативен съд обаче прецени, че справедливо е наказанието да се определи при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства – а именно в размер на 7 години, при първоначален строг режим. Въззивната инстанция потвърди присъдата в гражданско осъдителната част относно обезщетенията за претърпени неимуществени вреди от роднините на починалата.

Решението, с което Апелативен съд – Варна измени присъдата на Окръжен съд – Шумен, като намали наложеното на Исмаил И. наказание от 12 на 7 години лишаване от свобода, може да се обжалва пред ВКС.

Коментари

Новини Варна