IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:45 | 29 януари 2022
Обновен: 13:00 | 18 април 2024

Външно реагира на срещата Пендаровски - ОМО "Илинден"

Организацията е с отказана регистрация от Конституционния съд заради сепаратизъм

По материала работи: Слав Велев
Външно реагира на срещата Пендаровски - ОМО "Илинден"

Снимка: Фейсбук

Министерството на външните работи на България излезе с остра реакция за срещата на македонския президент Стево Пендаровски с организацията ОМО "Илинден". 

Пендаровски се срещна с македонистите вчера, а организацията е с отказана регистрация от българския Конституционен съд заради сепаратизъм. В позицията на външното ни министерство се казва, че "отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония".

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски се срещна с организацията ОМО "Илинден" и "Сдружения на граждани от Република България", съобщиха от кабинета на държавния глава.

Според съобщението на кабинета, ОМО "Илинден" и останалите сдружения са информирали Пендаровски за своята работа относно правата на човека, толерантността и изграждане на гражданско общество.

Пендаровски е обяснил, че между София и Скопие започва нова фаза в двустранните отношения и че политическите институции от двете страни трябва да допринесе за разрешаване на двустранните въпроси и че скоро му предстои посещение в България.

"Северна Македония е насочена към развитие на добросъседски и приятелски отношения с Република България, в духа на Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.", гласи кратката информация, публикувана от Президентството в Скопие.

ОМО "Илинден" е организация с отказана регистрация от българския Конституционен съд заради сепаратизъм.

Първоначално предвидената им среща с Пендаровски за първата десетдневка на януари беше отложена преди посещението на българския премиер Кирил Петков там, припомня БНТ. ОМО "Илинден" настоява за признаване на т.н. "македонско малцинство" в България.

Коментари

Новини Варна