IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:40 | 1 март 2022
Обновен: 19:25 | 17 април 2024

Цайтнот с цените: България е в много тежка ситуация. Зависими сме!

"Около 30% от петрола и близо 40% от газта в ЕС идват от Русия", каза ректорът на УНСС

По материала работи: Слав Велев
Цайтнот с цените: България е в много тежка ситуация. Зависими сме!

Западът ще санкционира Руската централна банка. Какъв ще бъде ефектът?

"Въпросът със санкции винаги е бил противоречив. Зависи какви са санкциите, какво очаквате от тях и доколко санкциите може да разграничат наказанието на държавата и политическия елит и на това на обикновените хора. Сега виждаме и спортни санкции също. Санкциите са лесни понякога за въвеждане. Техният ефект обаче се появява доста по-късно", заяви ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

А за блокирането на Русия от системата SWIFT той подчерта, че това са двустранни отношения.

"Когато кажете: "Аз прекратявам моите финансови отношения с Вас", а Вие ми доставяте някакви стоки - очевидно тези стоки няма да бъдат доставени. Светът е глобализиран и обвързан", уточни проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Ректорът на УНСС обърна внимание на това, че ЕС внася около 90 млрд. стоки от Русия, като голяма част от тях са петрол, газ.

"Около 30% от петрола и близо 40% от газта идват от Русия. Това са обмени за десетки милиарди евро. България е в още по-тежка ситуация, защото зависи повече от вноса на тези суровини от Русия", изтъкна гостът в студиото.

Той припомни, че в изявленията на ЕК е имало нюанси, че се търсят варианти да се разграничат плащанията, които са свързани с доставките на газ и петрол.

Какъв ще бъде ефектът за България?

"Когато се затрудни вносът или износът на дадена стока, има ценова адаптация. Тя обикновено е чрез повишаване или понижаване на цената. Ситуацията е такава, че цените могат много да подскочат, ако спре наистина физическата доставка на тези суровини, тъй като ще има дефицит на пазара", смята проф. Димитров.

Запитан каква инфлация да очакваме, ректорът на УНСС отбеляза: "Икономиката се адаптира чрез инфлация. Някои стоки поскъпват повече, когато имате повече търсене или дефицит, а други - по-малко. Можем да очакваме адаптация, но с различни темпове за различни стоки. Ако има проблем с горивата, те ще подскочат още повече".

Проф. Димитров е категоричен, че България няма да бъде оставена сама, поне в икономически план, като член на ЕС. Санкциите може да бъдат преодолени чрез бартер или доставки от други страни, завърши той.

Целият разговор гледайте ТУК

Коментари

Новини Варна