IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:00 | 1 март 2022
Обновен: 08:42 | 18 април 2024

"Алфа Рисърч": 48% от българите не одобряват Путин

Зеленски печели симпатиите на 40% от анкетираните

По материала работи: Слав Велев
"Алфа Рисърч": 48% от българите не одобряват Путин

Снимка: Фейсбук

Войната в Украйна променя българското обществено мнение. 2 пъти по-нисък е делът на българите, които имат положително отношение към руския президент Владимир Путин, спрямо преди започването на инвазията в Украйна. 

48,2% от българите дават отрицателна оценка на руския президент Владимир Путин, а 32,8% го оценяват положително. 20% от сънародниците ни отговарят с "не мога да преценя". Това показва проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", което е по поръчка на националната телевизия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък печели симпатиите на 40% от анкетираните, а 29% са с негативно мнение за него.

Повечето българи - 54,9%, участвали в проучването, одобряват поисканата оставка на военния министър Стефан Янев. 35,7% от тях не я одобряват, а 9,4% са без мнение по въпроса.

Има сериозна динамика и за отношението към реакцията на Европейския съюз - 63% от българите одобряват начина, по който Европа се обедини и подкрепи Украйна.

Интересно е, че 46,5% от анкетираните са склонни временно да плащат по-високи сметки за ток и горива, вследствие на наложените санкции на Руската федерация.

Проучването е реализирано е на 28 февруари 2022г. сред извадка от 500 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по телефона.

Коментари

Новини Варна