IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
12:40 | 1 март 2022
Обновен: 08:40 | 29 март 2024

НА ЖИВО: Депутатите обсъждат оставката на Петков, вместо тази на Янев

На извънредно заседание за отстраняването на военния министър поискаха оставката на правителството

По материала работи: Слав Велев
НА ЖИВО: Депутатите обсъждат оставката на Петков, вместо тази на Янев

Кадър: БНТ

На извънредното заседание за оставката на военния министър депутатите обсъждат искане за оставката на правителството.

Днешното извънредно заседание за гласуване на оставката на военния министър Стефан Янев започна, след като преди това беше дадена почивка. Вчера премиерът Кирил Петков поиска оставката на военния министър Янев заради начина, по който нарече войната в Украйна.

В свое изказване министърът на отбраната Стефан Янев вместо думата "война" използва думата „операция“. Първоначално Кирил Петков обяви, че за министър на отбраната ще бъде предложен Тодор Тагарев, но днес Петков потвърди пред журналисти в парламента, че номинацията за нов военен министър е на Драгомир Заков. Преди началото на днешното заседание се проведе коалиционен съвет за обсъждане на предложението. 

В пленарната зала са министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерите Корнелия Нинова, Калина Константинова, както и министри от кабинета. Очаква се оставката на Янев да бъде гласувана днес. Заседанието е свикано с разпореждане на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Единствената точка в дневния ред е обсъждането на проект на решение за персонални промени в Министерския съвет. 

В началото на заседанието по искане на "Продължаваме Промяната" с оглед на протичащите консултации между парламентарните групи бе обявена 30-минутна почивка. Искането направи председателят на групата - Андрей Гюров. 

Още в началото на заседанието лидерът на Възраждане Костадин Костадинов поиска оставката на целия Министерски съвет заради позицията на правителството по отношение на войната в Украйна.

"Докато се упражняваме, може би хиляди наши сънародници загиват. Тук в крайна сметка не е школа по реториката", каза той.  

България да не взема отношение в конфликта. Ако двама братя се бият, то третия не трябва да дава оръжие. Готвим се дадем оръжие, при битка между братски държави - защото те са. 

Жените на България са истинската армия в момента - те събраха стоки от първа необходимост за Украйна, а Министерски съвет дава оръжие, за да спре войната? Ако България иска да помогне, то нека да стане парламентьор за преговорите между Русия и Украйна", каза той от трибуната.

От трибуната Кирил Петков обяви новата кандидатура за военен министър, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че премиерът не е аргументирал исканата оставка на Стефан Янев. Което провокира Кирил Петков отново да вземе думата.

Премиерът заяви, че никой министър няма право да прави външна политика през Фейсбук. "Никой министър не трябва да се чувства залог за стабилността на правителството", допълни той. Това е война и трябва да се говори за нея така. Българският интерес не е снишаване."

"Това правителство е вредно за страната, за държавността, за хората", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Мирът иска воля, последователност и компетентност", убеден е той.

Коментари

Новини Варна