IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:15 | 2 март 2022
Обновен: 14:48 | 20 април 2024

Близо 14 000 украинци са влезли вече у нас от Румъния

Над 200 бежанци са във Варна и чакат настаняване. МНО-то на "Св. св. Константин и Елена" и голф селищата край Балчик стават убежища

По материала работи: Слав Велев
Близо 14 000 украинци са влезли вече у нас от Румъния

От 24 февруари до 2 март 2022 г. на всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли общо над 13 500 украински граждани, съобщава Радио Варна.

Трафикът е интензивен на ГКПП "Видин" и ГКПП "Русе" на изход товарни автомобили. Остава преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари", съобщиха от Гранична полиция.

На границата с Гърция:

Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" в двете посоки за товарни автомобили.

Всички влизащи в Гърция пътници трябва да имат генериран QR код след онлайн попълване на PLF /Passenger Locator Form/ на http://travel.gov.gr Формулярът се показва на граничните контролно - пропускателни пунктове. От всички пътници, които са навършили 5-годишна възраст, се изисква сертификат за ваксинация /валиден 270 дни/, сертификат за преболедуване /валиден 180 дни/, негативен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди пристигането на ГКПП или негативен резултат от бърз /антигенен/ тест, направен до 24 часа преди пристигането.

За повече информация: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Greece

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ гръцките власти не пропускат превозни средства и пешеходци.

На границата с Република Сърбия:

Трафикът е нормален на всички гранично контролно-пропускателни пунктове.

Няма изискване към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната.

На границата с Република Северна Македония:

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Всички български граждани, влизащи в Република Северна Македония, трябва да представят на границата сертификат за имунизация с две дози ваксина срещу Covid 19, документ за преболедуване на коронавирус, медицинско свидетелство с отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането или негативен резултат от бърз тест, направен не по-рано от 48 часа. Чуждестранните граждани, преминаващи транзитно, ще могат да направят това в рамките на 5 часа с предварително подписана декларация на влизане, която ще трябва да приложат пред граничния контрол на изход от страната. Лица до 18 - годишна възраст са освободени от изискването за предоставяне на документ за Covid 19 при влизане в РСМ.

На границата с Република Турция:

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Българските граждани, желаещи да преминат през граничните пунктове с Турция, трябва да представят сертификат за имунизация срещу Covid-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията. Пътуващите могат да представят също официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували Covid-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната, отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа или бърз тест, не по-стар от 48 часа.

Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства и децата до 12-годишна възраст.

Междувременно стана ясно, че едно от голф селищата край Балчик отваря врати за бежанци. В това време на смут ние силно вярваме, че наш морален дълг е да помогнем и да предоставим подслон на тези, които най-много се нуждаят от него.

Lighthouse Golf & Spa Resort отвори своите апартаменти и вили и предлагаме безплатно настаняване за бежанци от Украйна. Тази сутрин настанихме първата група жени и деца, бягащи от войната, и ще работим в тясно сътрудничество с местните организации и общността, за да им осигурим всичко необходимо, съобщават от комплекса в профила си във фейсбук.

Четири автобуса с близо 200 бежанци от Киев пристигнаха в почивната станция "Флагман" на Министерството на отбраната в курорта "Св. Константин и Елена" край Варна. Част от тях ще отпътуват по-късно за София, Пловдив и други градове, други ще бъдат настанени в почивната база.

Пристигналите са пътували повече от 40 часа от Киев. Иван Атанасов се прибира заедно със съпругата си, помагат им приятели. Все още не могат да се отърсят от това, на което са станали свидетели. Атанасов разказва, че освен въздушните нападения на руските сили над града, страшни са и уличните боеве, в които се включват диверсанти и много проруски настроени.

Над 200 бежанци от Украйна вече са във Варна и чакат настаняване, хотелските бази, където се настаняват хората, вече са препълнени. Това коментира Александър Ингор, председател на фондация "Благотворителен фонд Европа", който е координатор за настаняването на организация и отправи призив към българите и правителството за помощ.

Стана ясно, че и кметове на общините Дългопол, Аксаково, Бяла, също ще осигурят подслон за бежанците в свои бази или със съдействието на местни хотелиери.

Центърът за бежанци, който ще бъде разположен в Двореца на културата и спорта, най-вероятно ще бъде открит утре или в петък, целта му е да съдейства на хората, бягащи от войната в Украйна и да ги пренасочва за настаняване, там ще се събират и помощите от дарители. Това съобщи Павел Попов, заместник-областен управител на Варненска област. В центъра ще пристигат всички автобус с евакуирани, като оттам на хората ще  бъде посочено какви следващи стъпки да предприемат. Попов подчерта, че Областна управа има координиращи функции и разчитат основно на работата на доброволците, които оказват помощ на бежанците.

Коментари

Новини Варна