Варна 16°
fallback
България
15:30 | 5 март 2022
Обновен: 04:07 | 30 април 2024

Балчик се препълни с бежанци

Призив за квартири, потокът от хора е голям

По материала работи: Слав Велев

Потокът от търсещи закрила от конфликта в Украйна става все по-голям. Балчишките хотели, обявили, че ще настаняват бежанци, са пълни, но са поели ролята на разпределителни центрове за бездомните, които продължават да пристигат, бягайки от войната. По груби данни в града са приютени около 600 души, от тях 400 по хотели, предаде Албена Иванова - кореспондент на Радио Варна в Балчик

Молбата ни е, ако има жители на община Балчик и региона, които желаят да предоставят квартира, да се обърнат към хотел „Самара“ в Балчик. Пристигащите са предимно жени и майка с деца, коментира хотелиерът Христо Желев.

Съдействие е потърсено от агенции за недвижими имоти, реагират и чужденци, някои хотели се очаква да отворят, но повечето са летни бази и нямат готовност да работят в такова време.

Изхранването става с помощта на БЧК, дарители. Нужни са доброволци и с транспорт, тъй като основно хората пристигат с автобуси.

Желаещи да помогнат на гражданите на Украйна, попаднали в тази тежка ситуация, могат да се обадят на номер +359899351610

По-рано тази седмица в Областна администрация бе разкрита денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна, на която може да се получи информация за възможности за настаняване на пристигащи граждани на Украйна – 0888 478 606. На този телефонен номер ще се приема също информация от хотелиери, които безвъзмездно са отворили и предоставили хотелските си бази за временно настаняване на бягащи от военния конфликт, за нуждите им от храни или други консумативи – дрехи, съобщават от пресцентъра на Областната администрация в Добрич.  Желаещите граждани да помогнат чрез предоставяне на жилище за настаняване или възможност за транспорт, могат да изпращат информация на електронна поща press@dobrich.government.bg .

Задължително в информацията трябва да има следните данни:

-  Капацитет на жилището, точен адрес, лице за контакт и телефон за връзка – за тези, които предлагат подслон;

-  Превозно средство, брой места, или капацитет за превоз на товар, лице за контакт и телефон за връзка – за тези, които биха могли да предложат транспортна услуга.

Желаещите да дарят дрехи и храни да се обръщат към Български Червен кръст.

Припомняме, че правителството откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. В сайта, който се намира на следния адрес: https://gov.bg/bg/ukraine , е поместена информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България.

На своята интернет страница Държавна Агенция за бежанците предоставя информация за гражданите на Украйна –https://www.aref.government.bg/bg/node/499

Автор на статията:
Слав Велев
хотели помощ хора украйна Балчик бежанци квартири
0 коментара
fallback
fallback