IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
10:15 | 10 март 2022
Обновен: 21:03 | 26 април 2024

Гориво в цистерната за сурово мляко!? "Евтиният" бензин носи солен акт

Заради паниката: Бензинджиите продали горивото си за 4 дни - за 4 часа

По материала работи: Слав Велев
Гориво в цистерната за сурово мляко!? "Евтиният" бензин носи солен акт

Снимка: Фейсбук/Димо Димов

Областната дирекция за безопасност на храните във Велико Търново ще отнеме разрешителното на превозвач, използвал цистерна за превоз на сурово мляко, за да я пълни с гориво от бензиностанция. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов пред БТА. 

След като в началото на март се извиха опашки от автомобили пред бензиностанциите у нас, в социалните мрежи бяха разпространени снимки и видеа на чакащите "последна възможност" да си сипят по-евтино гориво. Там се появи и снимка на превозвач, наливащ гориво в цистерна за мляко. По думите на самите шофьори, се редели за гориво заради огромен скок на цените за ден и заради слух, че горива по бензиностанциите скоро нямало да има. Премиерът Кирил Петков успокои, че "гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши", а за неверните твърдения обвини младежката организация на ГЕРБ. 

Превозвачът ще получи санкции, тъй като по думите на Станимир Спасов деянието му е "грубо нарушение на Закона за храните". Въз основата на това ще му бъде отнето разрешителното за дейност. Ще му бъде връчен и акт за констатирано нарушение. На базата на този акт ще бъде издадено наказателно постановление, след което ще бъде определен размерът на санкцията", обясни Спасов.

Установяването на нарушението е станало след подаване на сигнал в Агенцията по безопасност на храните. Това е първо подобно нарушение, установено на територията на Великотърновска област.

Спасов не коментира в коя бензиностанция на територията на областта е било засечено нарушението, тъй като е в ход наказателната процедура.

Недостиг на горива у нас няма. Това увериха в парламента от Българската петролна и газова асоциация. А опашките пред бензиностанциите на 2 март описаха като масова атака.

"Пазарът беше атакуван. Българските бензиностанции са продали в пъти, колкото за 4 дни в рамките на 4 часа. Това доведе до логистични проблеми", каза председателят на ПГА Живодар Терзиев.

Заради покачващите се цени на горивата, от ГЕРБ попитаха дали е възможно държавата да се намеси.

"Може ли да се използва възможността правителството да отпуска горива от резерва, за да не се покачва цената", попита Делян Добрев от ГЕРБ.

"Тези количества не са за управление на ценови рискове. Тези количества са за криза, когато това гориво не може да бъде осигурено", подчерта Терзиев.

За това, че ситуацията е под контрол, успокоиха и от правителството. Ако доставките на петрол от Русия бъдат спрени заради санкции, страната ни все пак има алтернатива.

"И в момента "Лукойл" не работи с 40% неруски петрол. Това може да се вдигне до 100%, говорено е с "Лукойл", така че там не очакваме проблеми, освен ако Босфора не затвори за търговски кораби, но това вече е наистина драматична ситуация", заяви Финансовият министър Асен Василев.

"Когато става въпрос за "Лукойл", не мисля, че ще има затруднения, защото има алтернативни доставчици", поясни министърът на енергетиката Александър Николов.

Намирането на алтернативни доставчици обаче ще отнеме време.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Коментари

Новини Варна