IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:30 | 10 март 2022
Обновен: 20:13 | 22 април 2024

Скоро: Токът за дома по пазарни цени! А сметките – в пъти по-големи

Проект на правителството

По материала работи: Слав Велев
Скоро: Токът за дома по пазарни цени! А сметките – в пъти по-големи

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Предстои либерализация на пазара на ток и за бита, каза зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов на форум за енергийната бедност, организиран от БАН.

Това означава, че цената на тока за домакинствата няма да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, а ще се определя на пазарен принцип.

Либерализацията на енергийния пазар е заложена като условие в Плана за възстановяване и устойчивост, каза още Пламен Данаилов, цитиран от "Труд". Тоест правителството се е ангажирало цената на тока за гражданите да се определя на пазарен принцип, за да получим средства от ЕС по Плана.

В момента цените на енергийната борса са 3-4 пъти по-високи от цената на тока за домакинствата. Ако битовите потребители плащаха пазарна цена на тока, сметките щяха да са няколко пъти по-високи, каквито са за фирмите.

В министерството на енергетиката вече сформират работна група, която ще трябва да предложи кои хора ще се смятат за енергийно бедни, за да получават помощи.

Коментари

Новини Варна