IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:15 | 18 март 2022
Обновен: 01:01 | 19 април 2024

Портних и кметът на "Владиславово" бранят Борисов пред МС

Това е покушение срещу българската демокрация, работим за предсрочни избори, заявиха от ГЕРБ

По материала работи: Слав Велев
Портних и кметът на "Владиславово" бранят Борисов пред МС

Снимка: Фейсбук/Марица Гърдева

Партийци на ГЕРБ от цялата страна се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет на бул. "Дондуков" 1 в София заради задържането на лидера на партията късно снощи. Сред тях е и солидна група от местната власт във Варна, предвождана от кмета Иван Портних. Заедно с него са кметът на район "Владислав Варнечик" Николай Костадинов, неговият заместник Сашо Димитров, общинският съветник Марица Гърдева и др. Общинският съветник Марица Гърдева публикува снимка на протестиращите от морския град с текст „ГЕРБ Варна в подкрепа на Бойко Борисов! Да спрем беззаконието!”.

"Снощи беше доказано, че не само абсолютната власт създава условия едно правителство да загуби всякакви граници на правовия ред, а страхът от загубата на власт, страх, който се материализира през насилие, през злоупотреби на репресивния апарат на държавата, води до подход присъщ само на комунисти и фашисти", заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Даниел Митов по повод на ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

"Снощи беше извършено покушение срещу българската демокрация, беше направен опит да бъде разрушен един от базисните консенсуси в обществото ни за отказ от политическо насилие. Среднощните обиски и арести на Борисов и хора от предишния кабинет без съдебно разширение и обвинение, без присъствието на адвокат, ни превръщат в страна от Третия свят", настоя той.

Според него огромно безпокойство буди следният, по думите му, факт - МВР си е позволило да злоупотребява с името на Европейската прокуратура.

"Лъжата, че вчерашният позор има нещо общо с европейските механизми, ще бъде разобличена. Доверието към България се занули и всяко действие на правителството ще се посреща със съмнение", предупреди Митов.

Според него целта на акцията е да се смени фокусът на общественото внимание.

"Нивото на отчаянието и безпомощността на кабинета надминава само нивото на неговото нахалство, но да ви уведомя, че среднощните обиски и арести няма да намалят цените, да редуцират инфлация, призивите за оказване на военна помощ за Украйна. Хлябът е скъп, а зрелищата - безплатни, кабинетът заложи на зрелищата без да разсъждава", посочи Митов, цитиран от dnes.bg.

Междувременно стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият директор на пресцентъра на Министерския съвет Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов са били преместени от ГДНП в 7-мо РПУ.

Управлението се намира в близост до сградата на ДНСП, където се води разследването, по което тримата бяха задържани снощи.

Днес трябва да стане ясно дали ще бъде удължено задържането им от прокурор или ще бъдат освободени. Засега не се знае да има повдигнати обвинения срещу тях, предаде БНР.

Коментари

Пухлъхннхгг ( преди 2 години )
ПоРаних не можа да направи тротоарите в цяла варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Ййъйкх ( преди 2 години )
Портних не управлява добре град варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Гхййййхггг ( преди 2 години )
Портних защитава Борисов защото Портних е от ГЕРБ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Хккккккъ ( преди 2 години )
Портних прави кръпки по пътищата изключително не качествено Кръпките трябва да са по големи за да няма чак толкова неравности по пътищата Да не се прави на сляп и хитър
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Fggggg ( преди 2 години )
Портних не може да управлява качествено град варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна