IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
17:00 | 21 март 2022
Обновен: 03:20 | 25 април 2024

Петков: Намаляваме зависимостта си от руския газ (ВИДЕО)

Няма да допуснем някой да се меси във вътрешната политика

По материала работи: Слав Велев
Петков: Намаляваме зависимостта си от руския газ (ВИДЕО)

Атина и София засилват двустранното сътрудничество с цел намаляване на зависимостта от руския газ. Това става ясно от интервю на българския премиер Кирил Петков за гръцкия вестник "Катимерини".

Министър-председателят коментира и евентуалното изграждане на нова българска атомна електроцентрала, която да доставя енергия и на Гърция. По думите на Петков страната ни вече разглежда потенциални доставчици и пристъпва към предпроектно проучване, за да излезе с предложение до 12 месеца.

Относно ставащото в Украйна, премиерът бе категоричен.

Това е агресивен акт на война срещу съседна държава. Статистиката ме натъжава: повече от 700 цивилни, 50 деца и до 6000 украински войници са загубили живота си. Скърбя и за 11 000 руски войници, които са загинали заради неразумните действия на Путин. Всички тези хора умират на олтара на имперските желания на един авторитарен лидер. Ето защо много се радвам, че всички ние в Европа говорим в един глас, че това не може да остане безнаказано. Поне във финансово отношение ние предприехме решителни действия. За съжаление, е трудно да предприемем военни действия, тъй като това би довело до световна война. Но във всички случаи подкрепяме украинския народ. На сто процента.

Петков изтъкна, че България вече е изпратила хуманитарна помощ и е отворила границите си за украинските бежанци, като в страната вече има повече от 17 000 души.

"Подкрепяме нашите партньори от НАТО в контекста на военното присъствие на Алианса в Източна Европа. В действителност България е тясно свързана с народа и културата на Русия. Но ние разграничаваме това от настоящия авторитарен режим в Русия, режима на Путин. И трябва да отбележим, че това е братска война - един славянски народ срещу друг славянски народ", каза българският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че е изцяло против искането на Москва НАТО да се изтегли от България и Румъния.

"Не ми харесва идеята някой да ни казва какво трябва и какво не трябва да правим. Ние сме независима държава и сами правим своя избор. И не смятам, че в НАТО може да има два вида държави - държави с армии и държави без армии. Това са провокации от страна на Москва. Подобна перспектива е напълно нереалистична", смята премиерът.

Според Кирил Петков, на този етап България не може да подкрепи евентуално ембарго върху вноса на руски газ, тъй като е зависима от руската енергия на повече от 80% и по същество това би затворило икономиката ѝ.

"Следвайки последните събития, ние се нуждаем от по-голяма диверсификация на енергийните източници. Работим много тясно по този въпрос с министър-председателя на Гърция. Целта е да засилим енергийната свързаност на нашите страни чрез газопровода IGB, така че България да има достъп до азербайджанския газ, както и до запасите от втечнен природен газ - LNG - в Александруполис. Това са двата варианта, които сме заинтересовани да "пуснем в действие" възможно най-бързо, така че да имаме алтернативи", коментира Петков.

Атина и София обсъждат перспективата за сключване на двустранно споразумение за доставка на ядрена енергия от България за Гърция, потвърди премиерът.

"Имате нужда от по-евтина електроенергия. Ние разполагаме с ядрена енергия, а вие - не. Като съберем тези две неща, можем да работим заедно като добри съседи, изграждайки дългосрочни отношения чрез създаването на атомна електроцентрала, с взаимни ползи в район, който е значителна алтернатива на недостига на енергия в нашия регион", подчерта Петков.

Премиерът коментира и възраженията на България относно спора по повод присъединяването на Северна Македония към ЕС, подчертавайки, че България подкрепя европейската перспектива на Северна Македония, както и на Албания.

"Но има някои неща, които първо трябва да бъдат решени, като например зачитането на правата на българите в Северна Македония с гаранции в рамките на Конституцията. Имаме пътна карта и много добра комуникация с правителството на Северна Македония и се надяваме бързо да напреднем", заяви Петков..

Единственото, което искаме да покажем е, че си защитаваме интереса и няма да допуснем някой друг да ни се меси във вътрешната политика. Това заяви край гръцкия град Комотини министър-председателят Кирил Петков, помолен да коментира изгонването на десет руски дипломати от България, обвинени в шпионаж. Петков инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, предаде БТА.

Министър-председателят каза, че в България не може да има шпиони на друга държава, които да работят срещу интересите на нашата страна. "Ние сме си България, България трябва да си гледа интересите и, ако някоя държава се опитва да прави нейната си политика през шпиони в нашата страна, това не е допустимо", каза премиерът.

Информацията, че руските дипломат са шпиони, дойде от нашите служби, посочи Кирил Петков.

Той отбеляза, че за всички изгонени руски дипломати има доста конкретни данни, които не са публична информация. "Това, което виждахме напоследък, тези хибридни атаки, които наблюдавахме, са управлявани от точно тези координатори, които много пъти са точно шпиони", посочи премиерът.

Той поздрави българските служби, които знаеха какво правят и какви действия да предприемат. Петков каза, че в ДАНС се работи много сериозно, има специален отдел за всякакви агенти, не само за руски, които влияят в нашата страна. Оттук нататък държавата си влиза в правомощията.

На въпрос дали всички десетима руски дипломати вече са напуснали България, министър-председателят каза, че за един от десетте  е направено изключение да забави заминаването си за Русия, тъй като има дете, което завършва училище.

За този един човек правим изключение, защото тук въпросът не е да покажем някаква агресия, каза Петков.

Коментари

Новини Варна