IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
13:30 | 22 март 2022
Обновен: 21:30 | 23 април 2024

Радев: Полша ремонтира МиГ-овете ни, ние даваме каски и бронежилетки

"България и Полша са единни за укрепването на Източния фланг", посочи президентът

По материала работи: Слав Велев
Радев: Полша ремонтира МиГ-овете ни, ние даваме каски и бронежилетки

Полският президент Анджей Дуда с Румен Радев/Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Благодаря на полския президент Анджей Дуда за бързата реакция и това навременно посещение, в което обсъдихме войната в Украйна и всички предизвикателства пред нашите страни. Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война, както и в нашия съвместен призив за незабавно прекратяване на войната и постигане на примирие. Пред очите ни се срива градената с десетилетие сигурност", заяви президентът Румен Радев в изявление след разговора му с полския му колега Анджей Дуда, предаде Bulgaria ON AIR.

По думите му България и Полша са единни за укрепването на Източния фланг на НАТО.

"Особено критичен в България е проблемът с летателната авиация. Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва", допълни Румен Радев.

Той е разговарял с Анджей Дуда незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на нашите МиГ-29.

"Обсъдихме и общите ни усилия за оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна. Искам да призова българското правителство за разглеждане на възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население - бронежилетки, каски, особено в районите, където преобладава българското малцинство, което е подложено на обсада", посочи Румен Радев.

Коментари

Новини Варна