IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:00 | 25 март 2022
Обновен: 12:29 | 19 април 2024

Птицевъди пред фалити, протестират. Прелюдия към нова скъпотия ли е?

Продават месо и яйца под себестойност

По материала работи: Слав Велев
Птицевъди пред фалити, протестират. Прелюдия към нова скъпотия ли е?

Обречени сме на фалит, ако не получим помощ от държавната хазна, каза за “Труд” Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП). В четвъртък той имаше среща с министъра на земеделието Иван Иванов, на която е представил проблемите на бранша. Обяснихме на министъра, че ако не направят нищо по въпроса, нямаме друг избор освен да протестираме, каза Даниел Божанков, предаде "Труд".

През миналата и през настоящата година птицевъдите работят на загуба. Изчислили сме нашите загуби на сектор птицевъдство за миналата година на малко над 80 млн. лв. и искаме да ни помогнат поне с половината сума, тоест с 40 млн. лв., обясни Даниел Божанков. За настоящата година загубите се очаква да бъдат много по-големи от миналогодишните. Причина за това от една страна е COVID пандемията, а от друга войната в Украйна, която оказва влияние върху цените на суровините. Цените на фуражите за птиците вече са непосилно високи.

Фуражите за птици минават над 1000-1100 лв. за тон без ДДС, а продажните цени на месото и яйцата не могат да настигнат себестойността, каза Даниел Божанков. Продажните цени се вдигат много бавно, докато цените на суровините ескалират всеки ден, допълни той. За да се произведе едно яйце, са необходими 300 грама фураж. Себестойността за производството на едно яйце е около 30 ст. без ДДС. Допълнително търговците също трябва да сложат своята надценка, за да се формира крайната цена на яйцата в магазина. Реално птицевъдите продават яйцата под себестойност и търпят сериозни загуби.

Министърът на земеделието подходи с разбиране, предложи ни три варианта, при които може да се получат нещата, каза Даниел Божанков. Реално обаче все още не е ясно дали птицевъдите ще получат подпомагане, защото трябва да бъде проведена среща и с министъра на финансите Асен Василев. На нея трябва да бъдат обсъдени възможните варианти за подпомагане, за да стане ясно дали птицевъдите ще получат някаква помощ.

Птицевъдите първо са искали да бъдат подпомогнати по ковид мерките, но от министерството на земеделието са им обяснили, че не може да бъдат включени за подпомагане заради европейската рамка на помощта. Друг възможен вариант е птицевъдите да получат зърно от това, което държавата възнамерява да изкупи от производителите на зърно. Това обаче едва ли ще може да бъде реализирано бързо. Друг възможен вариант за подпомагане е птицевъдите да получат допълнителни средства по линия на програмата за хуманно отношение към животните.

Коментари

Новини Варна