IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
13:15 | 25 март 2022
Обновен: 07:52 | 25 април 2024

Петков в Брюксел: Ние сме сред най-милеещите за Украйна

Путин влияе в България чрез корупция, разкрил премиерът пред Байдън

По материала работи: Слав Велев
Петков в Брюксел: Ние сме сред най-милеещите за Украйна

Снимка: Фейсбук/Kiril Petkov

„България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна и това беше ясно казано снощи от президента Зеленски, който ни благодари“, заяви пред медии премиерът Кирил Петков преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Българският министър-председател съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски се е включил във вчерашното заседание на европейските лидери чрез онлайн връзка и е благодарил на България за оказаната помощ. „Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите Украйна държави“, допълни премиера Петков.

Министър-председателят заяви, че по време на срещата си с американския президент Джо Байдън са обсъдили борбата с корупцията. „Корупцията може да бъде инструмент за влияние на Путин в страните на Балканите. Като пример посочих „Турски поток“, който струваше милиарди на всички нас. Затова е важно сега Балканите да останат стабилни“, посочи Кирил Петков.

Запазването на сигурността и стабилността на Западните Балкани е била и сред обсъдените теми на снощното заседание на лидерите в Брюксел. Петков подчерта, че българското правителство работи активно по тази тема. „България има своята роля, защото европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази стабилност“, заяви премиерът Кирил Петков. 

Днешните разговори между европейските лидери ще бъдат фокусирани върху цените на газа и петрола. „Тези цени влияят директно върху цените на тока и цената на хляба и олиото. Затова е важно да успеем да намалим цените от трети доставчици, така че българските потребители да не са обект на галопиращата инфлация“, подчерта премиерът Петков.

Министър-председателят изтъкна като приоритет в работата на правителството изграждането на газовата връзка Гърция-България за диверсификация на източниците на газ. „Чрез този проект ще можем да получаваме и втечнен газ. Това е приоритет на цяла Европа“, посочи Кирил Петков.

Премиерът Кирил Петков обобщи какво е обсъждал с американския президент снощи в Брюксел. От пост във Фейсбук става ясно, че министър-председателят е обвинил руския президент Владимир Путин, че влияе на политиката у нас през корупцията. За това се е оплакал той на Джо Байдън.

По време на разговора с Байдън Кирил Петков посочил "Турски поток" като един от примерите за корупция по линия на Русия, като се е оплакал, че сме дали за чужда тръба 3 милиарда наши пари.

"Корупцията е един от инструментите за влияние на Путин в България. Турски (руски) поток е добър пример - корупция, джипове на Аркад, три милиарда от нашите пари, изхарчени за чужда тръба! Това беше част от дискусията ни с президента Байдън тази вечер", разказа Кирил Петков в профила си, където продължава да е заключена опцията за коментари на потребителите в социалната мрежа.

"Точно това е инструментът, работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти и го работиш с корупция", доразказа по-късно пред българските медии в Брюксел министър-председателят. 

"Той каза - абсолютно вярвам в това, което казваш" - цитира Байдън българският премиер.

Министър-председателят участва в съвместната сесия на евролидерите с президента на САЩ Джо Байдън, която се провежда в рамките на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Петков отново заговори за Северна Македония и нейното еврочленство, като обясни, че по време на сесията е била разисквана темата за Западните балкани.

"Много е важно да запазим стабилността на Западните балкани. Войната в украйна прави тази тема още по-значима. Европейският път на Северна Македония и Албания е част от тази стабилност", каза той. И добави, че в това отношение със Скопие "трябва да напреднем, защото последното нещо, което искаме, е нестабилност на Западните Балкани".

Петков благодари на излезлите на снощната демонстрация в подкрепа на Украйна. "Много е важно, че българският народ подкрепя Украйна, това е по-силното съобщение", подчерта Петков в контекста на изказването на руската посланичка Елеонора Митрофанова, че мнозинството от българите подкрепят Русия. Той наблегна със задоволство, че украинският президент Володимир Зеленски ни "слага в отбора на европейските държави, които сме застанали зад него".

В същото време в отговор на журналистически въпрос премиерът призна, че данните за това, че 84% от българите са против изпращането на оръжие за Украйна, са от напълно легитимно социологическо проучване. На тях той се обоснова с нежеланието да изпратим военна помощ.

"Социологичното проучване дойде при мен. Това е статистика на база на доста сериозно проучване, това е разбираемо, хората се притесняват, войната е много близо", каза Петков и добави, че позицията му "г-жа Митрофанова" е ясна.

За руския газ премиерът подчерта, че "много е важно да се опитаме заедно да преговаряме, така че да ги свалим тези цени. Така че българските потребители и европейските да не са обект на тази галопиращша инфлация, която се случва". Петков добави добави, че цената на газа именно влияе на всичко останало - и на цената на тока, и на цената на хляба и олиото.

"Тази зависимост е опасна за националните ни сигурности", заяви Кирил Петков по повод руския газ и вметна, че именно заради това прекарва толкова време в проверка на строежа на гръцката газова връзка.

Междувременно от МС съобщиха, че българският премиер ще бъде домакин на среща на държавните и правителствени ръководители на държави членки на НАТО в Югоизточна Европа на 28 март.

Коментари

Новини Варна