IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:00 | 2 април 2022
Обновен: 18:26 | 29 март 2024

Нинова засилва връзките със Саудитска Арабия

През 2021 г.  бележим ръст от близо 90% в двустранната търговия

По материала работи: Слав Велев
Нинова засилва връзките със Саудитска Арабия

Вицепремиерът Нинова и Фейсал Алибрахим обсъдиха засилване на икономическите връзки между България и Саудитска Арабия/Снимка: Министерство на икономиката

През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия  достига значителен ръст от близо 90% спрямо 2020 г. Това стана ясно от срещата на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова с Н.Пр. г-н Фейсал Алибрахим, министър на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия.

Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер като България отдава важно значение на възможностите за тяхното развитие. „Нашата страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия и приветства настоящата визита“, увери министър Нинова.

„Саудитска Арабия иска да се възползва от неизползваните възможности с партньори и приятели като България“, каза от своя страна Н.Пр. г-н Фейсал Алибрахим.

Министър Нинова и г-н Фейсал Алибрахим се договориха за активизиране на контактите на фирмено равнище, размяна на бизнес-делегации и участие в панаири и изложения в двете страни. Със саудитската страна се работи за учредяване на Смесена комисия за икономическо сътрудничество (СКИС), като самото учредяване би могло да стане със свикването на I-ва сесия на СКИС и подписване по време на първото заседание на двустранно съгласуван документ-статут на българско-саудитска междуправителствена СКИС.

По време на срещата беше договорено и подписването на Споразумение за насърчаване и взаимна защита  на инвестициите между България и Кралство Саудитска Арабия.

Двете страни набелязаха области от взаимен интерес, сред които пътно строителство, селско стопанство, инфраструктура, туризъм и др. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Саудитска Арабия в сфери като: хранително-вкусовата промишленост, включително месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, изделия на млечната промишленост; фармацевтична промишленост; парфюмерия и козметика; електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги; строителни материали; селскостопанска продукция и вълнен текстил.

Посещението на Н. Пр. г-н Фейсал бин Фадел Алибрахим е част от обиколката му в Източна Европа. На срещата присъстваха още д-р Наиф Бин Асаи, временно управляващ посолството на Кралство Саудитска Арабия в София, пълномощен министър, г-н Бандар Ал Камис, заместник-министър по международните икономически отношения, г-н Заид Алзаид, генерален директор на Изпълнителния офис на министъра на икономиката и планирането и г-жа Сара Алказзи, съветник на министъра на икономиката и планирането.

Коментари

Новини Варна