IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:45 | 10 април 2022
Обновен: 09:10 | 18 април 2024

Кой иска да стане войник? Армията търси спешно кадри

177 са свободните места само за матроси

По материала работи: Слав Велев
Кой иска да стане войник? Армията търси спешно кадри

Сериозен глад за кадри има в Българската армия. Министерство на отбраната търси да назначи повече от 700 нови военнослужещи. Само във Военновъздушните сили имат незаети 169 щата. 177 са свободните места за матроси във Военноморските сили за Варна и Бургас.

Сухопътните войски обявиха най-много вакантни войнишки длъжности в гарнизони от страната - общо 200. Националната гвардейска част има нужда от 40 нови военнослужещи като гвардейци.

Заплатите за новобранците - без социалните придобивки, започват от 1000-1200 лева.

Редник Терзиев е младши авиомеханик в авиобаза „Граф Игнатиево“. Постъпва на работа в армията преди 1 година. Решава да смени частния охранителен сектор с охраната на българското небе. 

„Да си военнослужещ – парите не са първото нещо. Аз се чувствам длъжен да служа на страната си, защото тя ми е дала всичко това, което имам и в момента“, казва пред БТВ редник Терзиев.

България разчита изцяло на МИГ-29 за охрана на въздушното си пространство. Преди и след всеки полет екип от техници, инженери и механици проверят изправен ли е изтребителят.

Редникът отговаря за ремонта на ракетите, с който стреля пилотът на МИГ-29.

„Ние поддържаме, проверяваме и отстраняваме, ако има повреди по ракетите, за да може те да се използват подходящо от пилотите, ако се наложи – това са бойните ракети на изтребителите, също има и тренировъчни“, обяснява още редник Терзиев.

В хангара са изтребителите, които на всеки 200 летателни часа имат нужда от диагностика. 

Редник Пеев е един от младите войници, които отговарят авиационното въоръжение. „Без оръжия изтребителят е просто един самолет“, смята редник Пеев.

И двамата новобранци са категорични към всички, които се колебаят дали да подадат документи.

Коментари

123 ( преди 2 години )
Заплатата е ниска, няма доциални придобивки. А по улиците се разхождат масово агресивни нещастници, които тренират по разни зали и се правят на биячи. Да отиват в армията.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Иван ( преди 2 години )
Само да поправя месечното възнаграждение което не е 1200лева!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна