IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
09:20 | 11 април 2022
Обновен: 19:50 | 28 март 2024

Украинци в шок от наш хостел. Собственикът й: Стотинка не съм взел!

По думите на бежанците в къщата било студено, а според хазаина - семействата са искали по-луксозно място

По материала работи: Слав Велев
Украинци в шок от наш хостел. Собственикът й: Стотинка не съм взел!

Кадър: Bulgaria ON AIR

Проверяват местата за настаняване на бежанци в Русенско след сигнал за лоши условия в къща за гости в град Мартен. Собственикът ѝ приема 9 души, бягащи от войната, които само след 3 дни искат незабавно да напуснат дома, недоволни от състоянието на къщата.

В къщата за гости се настаняват две семейства с малки деца и жена в неравностойно положение. За настаняването им собственикът на къщата трябвало да получи по 40 лева на човек за вечер като компенсация от държавата.

След 3 дни обаче, бежанците се свързват с местна доброволческа организация и молят незабавно да бъдат преместени. Приемат ги в Кризисния център на Каритас в Русе.

"Оплакаха се, че не са имали достатъчно храна. Също така, че пространството е било тясно, не е било пригодено за хора с увреждания. Като цяло се оплакаха от отношението", каза управителят на "Каритас" – Русе Георги Михов, предаде Bulgaria ON AIR.

Семейството не пожела да застане пред камерата ни. Споделиха, че са много стресирани и изплашени. По думите им в къщата е било студено. Собственикът се е държал много лошо с тях. Той обаче отрича.

"Смятате ли, че ще ми дадат от общината всички видове разрешителни, ако няма условия? Четири стаи с 3 бани, 2 тоалетни, широки спални - нова къща - изолирана с климатик и т.н.", изтъкна собственикът на къщата за гости Пламен Митев.

Мъжът твърди, че семействата са искали да бъдат настанени в по-луксозно място, затова са се оплакали. Той е решил да приеме бежанци, защото не е работил близо 2 години.

"Аз не работех от пандемията насам, платихме патентни данъци, спря ни. Не съм взел една стотинка помощи, карам си на моите пари, на моите мускули", подчерта Митев.

От предоставени на екипа ни кадри от мястото, където в момента са настанени украинците, се вижда, че пространството е по-широко. Кметът на Русе е разпоредил проверка на всички места за настаняване на бежанци.

Вижте повече в репортажа

Коментари

Новини Варна