IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:45 | 14 април 2022
Обновен: 05:28 | 26 март 2024

Сандов във Варна: Две са възможните еко заплахи за България от войната

Това са завишена радиоактивност и замърсяване на Черно море

По материала работи: Слав Велев
Сандов във Варна: Две са възможните еко заплахи за България от войната

Борислав Сандов/Снимка: Bloomberg Bulgaria

Две са потенциални екологични заплахи за България заради войната в Украйна посочи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Това са завишена радиоактивност и замърсяване на Черно море. 

„От провеждането на военни действия в района на АЕЦ „Запорожие” произтича най-голямата заплаха за радиоактивно замърсяване. Нашите станции досега не са отчели завишен радиационен фон. Нямаме такава информация и от партньорите ни в НАТО и в Черноморския регион. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия в промишлени комплекси и индустриални зони. Наясно сме за причинени щети върху пречиствателни станции на индустриални обекти в Украйна. Засега не е установено някакво сериозно замърсяване, но такова потенциално е възможно през река Днепър или през разположени по крайбрежието обекти. При възникването на определени замърсявания в акваторията на Украйна те биха могли да стигнат до българските градове между 24 и 48 часа”, заяви Сандов във Варна, предаде "Дарик". В морския град той участва в кръгла маса на тема „Чистотата и безопасността на Черно море в контекста на военните действия в Югоизточна Украйна“.

България е заплашена да плаща милиони левове глоби заради мръсен въздух. До края на годината се очаква да излезе решението по наказателна процедура, образувана срещу страната ни от ЕК. Сандов очаква осъдително решение от съда в Страсбург и санкция в размер на 12 млн. лева. След това започват да се налагат ежедневни глоби, чийто размер може да достигне до 20 млн. лева за година. 

Варна е извън списъка на градовете с превишени нива на фини прахови частици. В него попадат София, Пловдив, Перник, Кърджали, Асеновград, Видин, Монтана, Хасково, Смолян и Горна Оряховица. 

В момента срещу България има отворени 18 наказателни процедури в областта на екологията. Борислав Сандов се надява половината от тях да бъдат прекратени до края на годината. 

Коментари

Новини Варна